Home / NOVOSTI / BiH / Skugrić kod Modriče: Podignuta ergela konja na imanju porodice Bijelić *(TONSKI PRILOG)

Skugrić kod Modriče: Podignuta ergela konja na imanju porodice Bijelić *(TONSKI PRILOG)

Postaće turistička atrakcija

MODRIČA – U Orahovi, delu modričkog sela Skugrić, podiže se ergela konja. Vlasnik Dalibor Bijelić kaže da je ponosan na pitome domaće životinje, pa pokušava da im obezbedi što bolje uslove na svom imanju.

Ergela na imanju Dalibora Bijelića broji četiri grla, a ideja za istom, kaže Bijelić, pojavila se još u detinjstvu.

„Kao dečak sam otišao u goste kod rođaka na Zmijanje. Sa svojih pet ili šest godina jahali smo poludivlje konje i od tada se rodila ideja da jednog dana podignem ergelu konja“, kazuje Dalibor Bijelić.

DALIBOR BIJELIĆ SA SVOJIM LJUBIMCEM


Proširenje ergele

Planira se i proširenje ergele, neće se gledati na broj konja, samo da ih je što više.

„Imamo tri rasne punokrvne kobile i jednog ždrepca. U dogledno vreme planiramo da znatno povećamo broj grla“, planira Bijelić.

Sagradio je staju za konje, čitavu njivu je ogradio i sve deluje obećavajuće.

„Nadam se da će sve biti kako sam zamislio. Na našim terenima tako nešto ne postoji. To nedostaje modričkom kraju. Druženje sa tako lepim i pametnim životinjama je više nego prijatno“, nastavlja Bijelić.

OČEKUJE SE PODMLADAK DO KRAJA GODINE

Posebna ishrana

Dalibor Bijelić kaže da treba voditi računa o ishrani konja.

„Konj je životinja koja uvek nešto jede. Treba da ima travu, zob, žito. Kao životinje, iziskuju obazrivost. Dosta su probirljivi i treba voditi računa o ishrani“, napomenuo je vlasnik ergele u Skugriću.

Do kraja godine očekuje se i podmladak na ergeli.

„Nedavno je jedna kobila družila se sa našim ždrepcem. Verujemo da je ostala ždrebna i do kraja godine očekujemo da imamo ždrebadi. Ima posla. Najviše se ja brinem, pa prijatelji i mojih dvoje dece, iako su još nejaki. Imam jednog drugara ovde koji je stalno angažovan i svi zajedno guramo napred“, zaključio je Dalibor Bijelić.

U Orahovi, u Skugriću kod Modriče, ergela Bijelića mogla bi postati turistička atrakcija, jedinstven primer ove vrste u modričkom kraju.

Tekst / slike / tonski zapis: Slađan JEREMIĆ

sha_full_lit

O autoru: SLAĐAN JEREMIĆ

Jeremić Slađan

Autor: Jeremić Slađan – Dugogodišnji novinar, sportski komentator, radio spiker i voditelj raznih manifestacija. Dopisnik više medija iz zemlje i inostranstva.

Facebook komentari

komentari

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...