Home / NOVOSTI / HRONIKA / Sjednica Opštinskog štaba za vanredne situacije *(VIDEO)

Sjednica Opštinskog štaba za vanredne situacije *(VIDEO)

Sjednica Opštinskog štaba za vanredne situacije održana je danas, 24. jula 2020. godine  sa početkom u 13.30 časova. Pored članova Štaba sjednici je prisustvovala i direktorica JPU „Naša radost“ Modriča Ljubica Đekić. Razmatran je sljedeći dnevni red:
  1. Higijensko-epidemiološka situacija na području opštine Modriča.
  2. Rad javnih ustanova i preduzeća i drugih privrednih subjekata .
  3. Razno.

O prvoj tački Dnevnog reda članove štaba informisao je direktor Doma zdravlja Darko Stefanović. Za posljednja 24 časa testirano je 39 lica od kojih je 12 lica pozitivno na virus korona. Sa današnjim danom zaraženo je ukupno 119 lica od kojih je aktivno 27, a izliječeno 98. U bolnici se trenutno nalazi osam lica.

„Trenutna epidemiološka situacija na području opštine Modriča je stabilna i pod kontrolom. Svakodnevno imamo lica koja se javljaju u Dom zdravlja sa simptomima korona virusa. U posljednjih par dana povećan je broj zaraženih i uglavnom se radi o tinejdžerima. Danas od 12 zaraženih osam lica su iz staračkog doma, a četiri lica su neposredni kontakti tinejdžera“, rekao je direktor Doma zdravlja.

Povodom druge tačke dnevnog reda raspravljalo se o radu dječijeg obdaništa i radu ugostiteljskih objekata. Komandant štaba Mladen Krekić upoznao je prisutne da je u obdaništu testirano 28 radnika i da su svi negativni, da niko od zaposlenih ne može početi raditi dok se ne testira i da je izvršena dezinfekcija. Prisutne je upoznao sa aktom  Upravnog odbora  JPU „Naša radost“ Modriča u kojem se navodi da su ispoštovane sve mjere zaštite što je konstatovao i zdravstveni inspektor, te da je Upravni odbor saglasan da obdanište može početi sa radom.

Direktorica obdaništa je informisala prisutne da je ustanova spremna za početak rada i potvrdila da su ispoštovane sve mjere kako je prethodno naveo komandant štaba.

U diskusiji su učestovali direktor Doma zdravlja kao i predsjednik Skupštine opštine Modriča Velibor Cvijić koji su insistirali, a direktorica obdaništa potvrdila da svaki roditelj potpisije izjavu da dobrovoljno i pod rizikom šalje svoje dijete u vrtić. Donesen je zaključak da od ponedeljka 27. jula 2020. godine dječiji vrtić počinje sa radom.

Komandant štaba Mladen Krekić je informisao da u posljednje vrijeme ugostiteljski objekti i pored čestih kontrola od strane lokalnih inspektora, komunalne policije i republičke inspekcije na poštuju radno vrijeme koje je određeno do 23.00 časa. Nakon diskusije naloženo je komunalnoj policiji i inspekcijskim službama da pojačaju kontrolu rada ugostiteljskih objekata i poštivanja radnog vremena.

„Danas je razgovarano o stanju i mjerama prevencije i zaštite od virusa korona. Došlo je do povećanog broja zaraženih. Dječiji vrtić ne radi tri do četiri mjeseca. Da bi počeo raditi zahtijevali smo da svi zaposleni budu testirani i donijeli smo zaključak da vrtić može početi sa radom od 27. jula 2020. godine, imajući u vidu da su ispoštovane i preduzete sve mjere prevencije i zaštite. Kontrola rada vrtića svakako će biti pojačana. Mora se voditi računa i o mjerama zaštite u ugostiteljskim objektima koji bez obzira na inspekcijske kontrole ne poštuju radno vrijeme. Ne možemo zaboraviti da je pet lica umrlo, a 119 zaraženo. Mjera zabrane posjete staračkim domovima je odavno na snazi, bez obzira na to danas se pojavilo osam zaraženih u jednom staračkom domu. Smatram da je situacija pod kontrolom. Sve ćemo uraditi da spriječimo širenje bolesti“, rekao je Komandant štaba Mladen Krekić.

Izvor: Opštinska uprava Modriča

Video koji slijedi nije u sklopu prednjeg priloga ali ga dodajemo kao dopunu informacije.
Video je preuzet sa YouTube kanala TV K3.

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...