Home / NOVOSTI / HRONIKA / Sjednica Opštinskog štaba za vanredne situacije *(VIDEO)

Sjednica Opštinskog štaba za vanredne situacije *(VIDEO)

Sjednica Opštinskog štaba za vanredne situacije održana je danas, 4. juna  2020. godine  sa početkom u 09,00 časova. Sjednici su pored članova Štaba prisustvovali  v.d.  direktora Instituta za javno zdravstvo Branislav Zeljković, zamjenik Službe za epidemiologiju Instituta za javno zdravstvo Jelena Đaković Dević i epidemiolog Doma zdravlja Modriča dr Slobodanka Simić.  Sjednica je sazvana zbog pogoršane epidemiološke situacije na području lokalne zajednice. Komandant Štaba informisao je prisutne da  je  juče potvrđen pozitivan nalaz na virus korona za 23 lica. Iz tog razloga fabrika u kojoj su radila zaražena lica je zatvorena u narednih 14 dana. Od početka pandemije u Modriči na virus korona testirano je 682 lica. Od ukupno 56  zaraženih, 51 osoba  je u fazi liječenja, a petoro je nažalost preminulo.  Pod zdravstvenim nadzorom nalazi se 179 lica, a za 1073 je istekao zdravstveni nadzor. Štab je na sjednici donio određene zaključke koje se tiču pojačane kontrole nošenja maski u zatvorenom i držanja socijalne distance. U narednom periodu vršiće se dezinfekcije javnih površina, ulaza i stubišta, staračkih domova, igraonica, igrališta i drugih prostora. Kada je u pitanju autobuski prevoz vršiti kontrolu broja putnika. Institut za javno zdravstvo Doboj će pomoći u određenim aktivnostima kako bi  situacija bila pod kontrolom.

 

„U predhodnom testiranju u Modriči imamo 23 pozitivna lica, što pokazuje da se pojavilo lokalno žarište. Epidemiološka služba u Modriči je već preduzela određene aktivnosti na identifikaciji svih kontakata koji dolaze iz tog žarišta i sve druge aktivnosti koje su neophodne da se preduzmu u narednom periodu. Institut za javno zdravstvo Doboj će pomoći u određenim aktivnostima kako bi  situacija bila pod kontrolom. Ovo se moglo desiti bilo gdje u Republici Srpskoj. Odgovornost je na pojedincima. Mora se koristiti zaštitna oprema, voditi računa o ličnoj higijeni, vršiti dezinfekciju radnog mjesta, jer to su najvažnije mjere. Dom zdravlja radi jako dobar posao. Pratićemo kako će se situacija dalje odvijati“, rekao je direktor Instituta za javno zdravstvo Branislav Zeljković.

 

„Danas nam je u posjetu došao direktor Instituta za javno zdravstvo sa svojim  saradnikom da razgovaramo o jednoj nemiloj temi, a to je broj novozaraženih na području naše opštine. Radi se o 23 lica koja su zaposlena u jednoj fabrici i to je zaista mnogo za jedan mali grad. Proradilo je novo žarište i mi moramo preduzeti sve potrebne mjere. Olakšavajuća okolnost je što su to uglavnom mlada lica i nadam se da neće imati jake simptome. Vršiće se testiranja lica koja imaju simptome i testiranje kontakata. Prostor gdje je otkrivena zaraza će se kompletno dezinfikovati, a vršiće se i dezinfekcija javnih površina i drugih prostora. Komunalna policija i zdravstveni inspektor će vršiti pojačanu kontrolu u fabrikama radi kontrole poštovanja mjera. Mjere se moraju poštovati, jer nepoštovanje, sve nas je možda i dovelo u ovu situaciju. Imaćemo rigorozne mjere da probamo prevazići novonastalo stanje“, istakao je načelnik Krekić.

Izvor: Opštinska uprava Modriča

Video koji slijedi nije u sklopu prednjeg priloga ali ga dodajemo kao dopunu informacije.
Video je preuzet sa YouTube kanala TV K3.

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...