Home / NOVOSTI / HRONIKA / Seminar iz oblasti povrtlarske proizvodnje

Seminar iz oblasti povrtlarske proizvodnje

Odjeljenje za privredu i društvene djelatnosti opštine Modriča u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede – Odsjek za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi, 06. februara 2015.godine u prostorijama Srpskog kulturnog centra organizovali su seminar iz oblasti povrtlarske proizvodnje. Seminaru su prisustvovali poljoprivrednici koji se bave povrtlarskom proizvodnjom.

 

Prezentovane su tri teme:

         – „Proizvodnja povrća i voća u zatvorenom i na otvorenom prostoru“;

„Zaštita povrća od štetočina“;

         – i „Primjena biljnih hormona i helatnih đubriva u cilju povećanja prinosa i
kvaliteta“,
predavač dr Petar Mitrović, Institut za ratarstvo i povrtlarstvo Novi Sad.

„Razgovarali smo o plasteničkoj proizvodnji i zaštiti paprike, paradajiza i krastavca. Što se tiče povrtlarstva na području Republike Srpske ne možemo razmišljati o nekoj velikoj proizvodnji na primjer žitarica. Smatram da treba puno raditi na tome da se organizuje povrtlarska plastenička  proizvodnja, jer tako bi mogli  proizvesti dosta povrća i konkurisati za izvoz. Poljoprivreda u nekom ranijem periodu nije bila toliko razvijena, nisu korištene velike količine hemije pa da je došlo do lošeg mehaničkog i hemijskog sastava zemljišta.  Mislim da je ovdje zemlja zdrava i da bi se u plastenicima mogao proizvesti zdrav proizvod. Plastenik može dati mnogo veći prinos nego kada se radi na otvorenom polju“, istakao je dr Petar Mitrović.

Izvor: Zvanična prezentacija administrativne službe opštine Modriča

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...