Home / NOVOSTI / BiH / Savjet za provođenje mira o novom pristupu EU u BiH

Savjet za provođenje mira o novom pristupu EU u BiH

SARAJEVO – Redovna godišnja sjednica Upravnog odbora Savjeta za provođenje mira /PIK/ u BiH na nivou političkih direktora počela je popodne u Sarajevu.

Kako Srna nezvanično saznaje, na sjednici će biti riječi o novom pristupu EU BiH, odnosno britansko-njemačkoj inicijativi, te o formiranju vlasti u BiH nakon opštih izbora održanih 12. oktobra, na šta će se fokusirati u svom obraćanju visoki predstavnik u BiH Valentin Incko.

Prvi zamjenik visokog predstavnika Dejvid Robinson informisaće političke direktore o sitaciji u Mostaru, s obzirom na to da još nije porovedena odluka Ustavnog suda BiH koja se odnosi na izborni sistem u ovom gradu.

Današnjem sastanku, osim Incka i Robinsona, te predstavnika EU, NATO štaba u Sarajevu, Misije OEBS-a, prisustvuju i zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara Hojt Brajan Ji i ambasadori zemalja članica PIK-a, među kojima i ambasador Rusije Petar Ivancov, otpravnik poslova američke Ambasade u BiH Nikolas Hil, britanski ambasador Edvard Ferguson i turski ambasador Džihad Erginaj.

Sjednica PIK-a trebalo bi da bude okončana sutra donošenjem kominikea.

Predviđeno je da se članovi PIK-a sastanu i sa članovima Predsjedništva BiH.

Izvor: Nezavisne novine

 

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...