Home / NOVOSTI / BiH / Savjet za provođenje mira o novom pristupu EU u BiH

Savjet za provođenje mira o novom pristupu EU u BiH

SARAJEVO – Redovna godišnja sjednica Upravnog odbora Savjeta za provođenje mira /PIK/ u BiH na nivou političkih direktora počela je popodne u Sarajevu.

Kako Srna nezvanično saznaje, na sjednici će biti riječi o novom pristupu EU BiH, odnosno britansko-njemačkoj inicijativi, te o formiranju vlasti u BiH nakon opštih izbora održanih 12. oktobra, na šta će se fokusirati u svom obraćanju visoki predstavnik u BiH Valentin Incko.

Prvi zamjenik visokog predstavnika Dejvid Robinson informisaće političke direktore o sitaciji u Mostaru, s obzirom na to da još nije porovedena odluka Ustavnog suda BiH koja se odnosi na izborni sistem u ovom gradu.

Današnjem sastanku, osim Incka i Robinsona, te predstavnika EU, NATO štaba u Sarajevu, Misije OEBS-a, prisustvuju i zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara Hojt Brajan Ji i ambasadori zemalja članica PIK-a, među kojima i ambasador Rusije Petar Ivancov, otpravnik poslova američke Ambasade u BiH Nikolas Hil, britanski ambasador Edvard Ferguson i turski ambasador Džihad Erginaj.

Sjednica PIK-a trebalo bi da bude okončana sutra donošenjem kominikea.

Predviđeno je da se članovi PIK-a sastanu i sa članovima Predsjedništva BiH.

Izvor: Nezavisne novine

 

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Mislili ste da su niske cijene jedino po čemu su Fortuna marketi prepoznatljivi?

Mislili ste da su niske cijene jedino po čemu su Fortuna marketi prepoznatljivi? Čuli ste da nudimo mogućnost dobre zarade, bez ograničenja? Imate informaciju da pružamo podršku svojim zaposlenima i ...