Home / NOVOSTI / HRONIKA / RETKO ZANIMANJE – SIGURNA ZARADA *(+TONSKI PRILOG)

RETKO ZANIMANJE – SIGURNA ZARADA *(+TONSKI PRILOG)

U Jasenici se sve više porodica bavi ovčarstvom
Podrška i kroz podsticajne mere

MODRIČA – Na području Modriče u poslednjih osam godina ovčarstvo je zapažena grana stočarstva. Čak i lokalna zajednica podsticajnim merama pomaže poljoprivrednike da se lakše opredele za lagodniji život u ruralnom području.

Jovica Ignjatović (45) iz Jasenice podigao je stado od 80 ovaca. U svakodnevnom poslu pomaže mu supruga Ljubica, otac Jovica (85) i kćerka Jelena(6).

„Odlučio sam se na ovčarstvo. Ovo su brdski predeli i najlakše je uzgajati ovce i baviti se voćarstvom. Kada bih stado proširio, moglo bi se lepo živeti. Godišnje prodamo 4o grla. Nije ovo zahtevan posao. Najlakši od svih na selu. Nema puno posla, obaveza“, kaže Jovica Ignjatović.

Da sela ne opuste

Jovica Ignjatović kaže da ovakvim izborom zanimanja sela neće da opuste.

„Kada bi bilo više podsticaja, bilo bi više nomada. Lepo se ovde može živeti. Na selu je živeti najlepše, kaže jedna lepa pesma“, veselo će Ignjatović.

Supruga mu Ljubica (44) kaže da nikada ne bi mogla živeti gradskim načinom života.

„Ima posla tokom čitave godine, samo ako se želi raditi. Imamo i krave, svinje, posla u povrću. Ja pomažem suprugu, on meni. Ne delimo poslove na muške i ženske. Ništa nam nije teško i nikada ne bih poželela da odem odavde. Valjalo bi da se napravi nekakva zaliha, ali za sada ide kako ide. Imamo šta pojesti, živeti. To je najvažnije. Sada smo ovce ošišali, pustili ih u ispašu. Rasa ’pramenka’ je domaća ovca koja se jednom godišnje jagnji i mleko i sir ne prikupljamo. Jagnjad bolje napreduju od mleka. Imamo i pet krava i sve od mleka i sira je za našu upotrebu, ništa ne prodajemo, osim jagnjadi i teladi“, kaže Ljubica.

Ovčarstvo porodično zanimanje

Na ovim orlovskim visinama Trebave, u Jasenici, ovčarstvom se bavi i porodica Ace Ignjatovića.

„Otac mi se bavio ovčarstvom i ja sam to nasledio. U njemu je perspektiva ovih prostora. Ja bih mladima poručio da se vrate u selo, od sela se može lepo živeti. Imamo podršku opštine Modriča, valjalo bi da ti podsticaji budu malo veći. Inače, ništa mi teško nije. Pomažu mi supruga Zagorka i majka Toda, te dvoje dece. Oni su deca, ali pomažu koliko mogu. Sada je lakše, mnogo je zemlje i livada. Najviše posla je u decembru i januaru kada se ovce jagnje. Uz stotinjak ovaca, držimo još tri krave i dve junice. Može se lepo živeti“, kaže Aco Ignjatović.

OVCARSTVO KORISNO ZANIMANJE - STADO ACE IGNJATOVICA

OVČARSTVO KORISNO ZANIMANJE – STADO ACE IGNJATOVIĆA


Struka odigrala zapaženu ulogu

Veterinarski inspektor u opštini Modriča, dr Spomenka Mićić, rekla je da je dobrom stanju u stočarstvu doprinela struka, te podsticajne mere lokalne zajednice.

„Situacija je više nego dobra. Jasenica je daleko od Modriče, ali nije zaboravljena od lokalne zajednice. Od 2008.godine na području Republike Srpske ovčarstvom smo se počeli ozbiljnije baviti. Na području Modriče tada je bilo 11.000 ovaca. Imamo nekoliko velikih stada i veliki broj individualnih proizvođača bavi se individualno ovčarstvom. Naša lokalna zajednica je prepoznala potencijal u ovčarstvu. Sprovodimo i veterinarske mere. Hoćemo da podstičemo ljude da podižu stada i da su ta stada podvrgnuta vakcinaciji protiv bruceloze“, rekla je dr Mićić.
Ona je dodala da porodice poput Jovice i Ace Ignjatovića mogu dobiti po 600 KM podsticajnih sredstava na godišnjem nivou, a veterinarsko – zdravstvene mere su besplatne.

Autor: Slađan JEREMIĆ

sha_full_lit

O autoru: SLAĐAN JEREMIĆ

Jeremić Slađan

Autor: Jeremić Slađan – Dugogodišnji novinar, sportski komentator, radio spiker i voditelj raznih manifestacija. Dopisnik više medija iz zemlje i inostranstva.

Facebook komentari

komentari

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...