Home / NOVOSTI / BiH / Realizacija projekta „Lokalni integrisani razvoj“

Realizacija projekta „Lokalni integrisani razvoj“

U okviru projekta „Lokalni integrisani razvoj“ (LIR) koji primarno finansira Evropska unija (EU), a provodi Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u Bosni i Hercegovini, 26. aprila 2018. godine potpisani su ugovori i podijeljen sjemenski materijal za 10 odabranih korisnika koji će biti podržani tokom 2018. godine za podizanje  i proširenje zasada soje.

Pored  dodjele  genetski nemodificiranog sjemena soje podrška podrazumijeva i namjensku stručnu obuku za proizvodnju soje od strane projekta LIR.

Opština Modriča zajedno sa UNDP kao partnerom subvencioniše nabavku soje sa 50 % učešća u nabavci sjemenskog materijala.  Cilj Opštine je promjena sjetvene strukture na poljoprivrednim gazdinstvima, te uvezivanje proizvođača i prerađivača.

„Zbog nedostatka tržišta soja nije do sada  mnogo bila zastupljena u sjetvenoj strukturi. Usled poboljšanja kvaliteta zemljišta soja se sve više uvrštava u plodored a veoma je bitna za  ishranu stoke na poljoprivrednim gazdinstvima“, rekla je Sida Tomić, samostalni stručni saradnik za poljoprivredu u opštini Modriča.

„Opština Modriča se uključila u ovaj projekat zajedno sa UNDP i podržala proizvođače soje u nabavci sjemena kao i pružanju stručnih usluga.  Danas smo sa predstavnicima UNDP i Bimala  dogovorili siguran plasman po određenoj cijeni“, izjavio je zamjenik načelnika Nikola Savić.

„Sijem pet hektara soje i proizvodim je duže vrijeme. Plasman soje je dobar a i cijena je zadovoljavajuća“, izjavio je Krsta Dakanović, poljoprivredni proizvođač iz Miloševca.

Projekat LIR je trogodišnja inicijativa koju u periodu od 2016. do 2018. godine primarno finansira EU, a provodi UNDP BiH u saradnji sa Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice BIH, Ministarstvom razvoja, preduzetništva i obrta Federacije BiH, Ministarstvom uprave i lokalne samouprave RS i dva entitetska saveza opština i gradova.

Cilj projekta LIR je podizanje životnog standarda i povećanje socijalne kohezije u BiH, putem inkluzivnog održivog socioekonomskog razvoja. Projekat se implementira u 21 jedinici lokalne samouprave u BiH.

Izvor: Opštinska uprava Modriča

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...