Home / NOVOSTI / HRONIKA / Razgovor predstavnika žrtava rata sa srednjoškolcima *(VIDEO)

Razgovor predstavnika žrtava rata sa srednjoškolcima *(VIDEO)

MODRIČA – U Modriči je danas, u okviru projekta “Moja priča: Izaberimo mir zajedno”, organizovan razgovor predstavnika žrtava rata sa učenicima Srednjoškolskog centru “Jovan Cvijić” o ratnim iskustvima i vrijednostima pomirenja u BiH.

Predstavnik Karitasa Maja Grubešić rekla je da je cilj projekta razvijanje kulture pomirenja, u okviru koga članovi udruženja žrtava rata javno govore o ličnim iskustvima u ratu i sa učesnicima razgovaraju o pogledima na rat, život i mir.

Ona je dodala da su učesnici radionica žrtve rata – lica iz svih etničkih i religijskih grupa u BiH koja su dobrovoljno završila trening komunikacije, te da se ovakvi skupovi organizuju širom BiH u školama i opštinama koje izraze želju za organizacijom takvog “javnog razgovora”.

Grubešićeva je naglasila da je projekat “Moja priča” počeo prije šest godina i trajaće do 2017. godine, te da ga u Republici Srpskoj podržavaju Helsinški parlament građana Banjaluka i brojne opštine, među kojima je i Modriča.

Projekat u BiH realizuje CRS /Chatolich Relief Service/ i Karitas, uz podršku USAID-a.

O sudbinama u ratu i postratnim iskustvima, modričkim učenicima govorili su Mara Milanković – ratni vojni invalid iz Dervente u Republici Srpskoj, Zdenko Šuputković – ratni vojni zarobljenik iz Žepča i Fatima Mamutagić supruga poginulog borca iz Maglaja u Federaciji BiH.

Oni su poručili mladim da je mir najveće bogatstvo čovjeka, da je mržnja bolest sa kojom se ne može živjeti, te da zbog toga svaki čovjek mora razumjeti važnost dijaloga, pomirenja i mira.

Video koji slijedi nije u sklopu gornjeg priloga, ali mi ga dodajemo kao dopunu informacije.

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...