Home / NOVOSTI / HRONIKA / Promovisan roman “Srpsko srce Johanovo” *(SLIKE+VIDEO)

Promovisan roman “Srpsko srce Johanovo” *(SLIKE+VIDEO)

MODRIČA – U Srpskom kulturnom centru u Modriči promovisana je knjiga “Srpsko srce Johanovo”, autora Veselina P. Dželetovića, bazirana na istinitoj priči o trgovini ljudskim organima na Kosovu i Metohiji.

Autor romana Dželetović rekao je da je “Srpsko srce Johanovo” istinita priča o teškom i mukotrpnom životu Srba na Kosovu i Metohiji, o njihovom stradanju kroz vijekove i danas, za koje cijeli svijet zna, ali odbija da prizna.

– Ovo je priča o Nijemcu Johanu Vagneru, koga sam upoznao 2004. godine na razvalinama srpskog groblja u jednom selu na Kosovu i Metohiji – rekao je Dželetović.

Dželetović je pojasnio da je tog dana bio na sahrani žene koja je izvršila samoubistvo jer nije mogla podnijeti sramotu nakon što su je silovali Albanci i bol pošto su joj samo pet godina ranije Albanci kidnapovali supruga Jovana, kome su vadili organe i prodavali ih.

– Od cijele porodice ostao je samo dječak – rekao je Dželetović i iz romana pročitao odlomak kako je na groblju, među nekolicinom okupljenih, primijetio čovjeka u pratnji pripadnika Kfora, kome je u jednom trenutku dječak kome je sahranjivana majka prišao i zagrlio ga.

Autor navodi da je od prisutnih saznao da nepoznati čovjek tvrdi da “u grudima nosi srce dječakovog oca Jovana”.

Nijemac je, vođen snovima, došao do Kosova i Metohije, pronašao kuću u Albaniji u kojoj su Jovanu i brojnim Srbima vađeni organi, saznao da je srce Jovanovo transplantirano njemu, a podatke o kući, kasnije poznatoj kao “Žuta kuća”, 2003. godine dostavio je njemačkoj obavještajnoj službi.

Vođen osjećanjem ljubavi prema dječaku, koji je ostao sam, Johan ga je usvojio.

Nijemac je prešao u pravoslavlje i ispunio uslov dječakovog ujaka da jedinom nasljedniku porodice ne promijeni ime i prezime.

– Dječak i Johan često dolaze na Kosovo i Metohiju – rekao je Dželetović i podsjetio da srpski narod na Kosovu i Metohiji i dalje živi u “državi logor”, sa strahom o kome se mora govoriti i pisati.

Predsjednik Omladinskog književnog kluba “Mladost” Modriča Milena Drpa rekla je sinoć na promociji da je ovo knjiga o stradanju i ljubavi, koja se čita u jednom dahu i čitaoca ne ostavlja ravnodušnim.

Organizator promocije, modrički privrednik Nenad Šabić izrazio je zadovoljstvo izuzetnim interesovanjem građana Modriče za knjigu i životne priče sa Kosova, odakle su, kako je istakao, i korijeni njegove porodice.

Ovaj roman doživio je 11 izdanja, promovisan je u većini gradova u Republici Srpskoj, a u nekim i više puta.

Izvor: Glas Regije / SRNA

Album slika i video koje nadodajemo nisu u sklopu prednjeg priloga, ali to prilažemo kao dopunu informacije. Slike nam je ustupio magnetplus Modriča, a video je sa TV K3.

 

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...