Home / NOVOSTI / MODRIČA / Promocija projekata Omladinske banke u 2014. godini

Promocija projekata Omladinske banke u 2014. godini

Omladinska banka Modriča je i ove godine podržala realizaciju devet projekata neformalnih grupa na teritoriji opštine Modriča. Promocija ovogodišnjih projekata održana je 20. novembra 2014. godine u skupštinskoj sali opštine Modriča. Promociji su prisustvovali načelnik opštine Mladen Krekić sa saradnicima, predstavnici Fondacije Mozaik, članovi neformalnih grupa i njihovi donatori.

 

Ukupna vrijednost realizovanih projekata iznosi 28.503,10 KM, od kojih je iznos od 15.493,43 KM obezbijeđen kao doprinos grupa iz zajednice, a iznos od 13.009,67 KM su sredstva Omladinske banke Modriča.

Omladniska banka Modriča je svoje sredstva obezbjedila preko Fondacije Mozaik i Opštine Modriča.  Fondacija Mozaik je za 2014. godinu obezbijedila sredstva u iznosu 9.500,00 KM, od toga 4.000,00 KM su namijenjene direktno za projekte, a 5.500,00 KM se odnosi na finansiranje rada Omladinske banke (jačanje kapaciteta članova Kreditnog odbora, promocija programa, te selekcija i monitoring projekata neformalnih grupa). Opština Modriča je u 2014. godini obezbijedila 10.000,00 KM, od toga 9.000,00 KM je namijenjeno za finansiranje projekata, a 1.000,00 KM za edukacije članova Kreditnog odbora i neformalnih grupa.

Mladen Krekić, načelnik opštine Modriča u izjavi za medije je rekao: “Bitno je da se napomene da su ovi projekti neformalnih grupa prošli kroz većinu mjesnih zajednica. Ove godine prošlo je 9 projekata u vrednosti oko 28 hiljada KM. Bitna činjenica je da su u te projekte, bez obzira što su oni sitni ili usitnjeni, uključili ljudi, volonteri, građani i lične pomoći, privatnici i to mi je jako drago jer je došlo do velikog spoja. Nesmijemo zaboraviti da Fondacija Mozaik ni jedne godine nije zaboravila opštinu Modriču u dijelu ovih projekata i svake godine mi dobijemo određen dio sredstava koji upotrebimo i damo svoj dio sredstava, a posle toga kroz neformalne grupe određivanjem tih projekata direktno na terenu uključe se i drugi i dobijemo jednu sumu od tih 28 hiljada KM. Cilj ovih projekata jeste da pokušamo olakšati mladima život na selu. Ovo nisu projekti koji će obezbjediti posao, ali su to projekti od neke druge životne važnosti za mlade ljude. Ako neko hoće da vidi ove projekte onda može da vidi dio igrališta, ljulje za djecu, tobogančiće, klupe… To su takvi projekti koji jednostavno možda nekada ne nailaze na pogodno tlo u budžetu ili za to nema dovoljno sredstava, ali kroz ovakve oblike napravi se potpuno korektna priča u svim mjesnim zajednicama.“

Opština Modriča od 2008. godine učestvuje u programu Omladinska banka. Svake godine se na području opštine realizuje desetak projekata, a u realizaciju se aktivno uključi oko 150 volontera godišnje. Do sada, uključujući i 2014. godinu realizovana su 62 projekta, ukupne vrijednosti 275.000,00 KM. Odnosno sredstva povučena iz Fonda Omladinske banke Modriča su 141.000,00 KM, a doprinos zajednice iznosi 133.000,00 KM. Opština Modriča će nastaviti sa realizacijom projekata Omladinske banke i naredne godine.

“Kao i svake godine saradnja i generalno projekti u Modriči su završeni bez ikakvih problema. Moram da spomenem, ove godine smo imali malih problema u protokolu i u vremenskom toku projekata zbog poplava. Jako smo zadovoljni i sa Opštinskim reagovanjem, i sa reagovanjem Omladinskog odbora i neformalnih grupa. Bez obzira na sve nedaće koje su nas zadesile od maja pa do avgusta u svim poplavama, ipak završili smo na vrijeme sve projekte što je za sve pohvale. Realizovali smo devet projekata, oko 30 hiljada KM, što doprinosa od zajednice 60%, što naš doprinos iz Fonda Omladinske banke 40%. Naša saradnja sa Opštinom Modriča traje od 2008. godine i sa naše strane i sa strane mladih koji učestvuju u ovom projektu mogu reći da je ovo jedna veoma uspješna saradnja,“ izjavila je Belma Rizvanović, projekt koordinatorica Fondacije Mozaik.

Na promociji su ovom prilikom uručene plakete, uvjerenja i zahvalnice donatorima, članovima neformalnih grupa, predstavnicima opštine i članovima kreditnog odbora Modriča.

Pregled realizovanih projekata u 2014. godini:

Autobuska stajališta
Mjesto realizacije: MZ Botajica
Odobrena sredstva Omladinske banke: 1.817,60 KM

Stepenice u školskom dvorištu
Mjesto realizacije: MZ Koprivnska Trebava
Odobrena sredstva Omladinske banke: 1.441,00 KM

Kod Hrasta
Mjesto realizacije: MZ Skugrić
Odobrena sredstva Omladinske banke: 1.067,40 KM

Izgradnja igrališta za djecu
Mjesto realizacije: MZ Krčevljani
Odobrena sredstva Omladinske banke: 844,90 KM

Adaptacija sportskog poligona i teretana na otvorenom
Mjesto realizacije: MZ Modriča 1
Odobrena sredstva Omladinske banke: 1.714,55 KM

Natkrivanje tribine
Mjesto realizacije: MZ Dugo Polje
Odobrena sredstva Omladinske banke: 1.717,11 KM

Ogledalo mjesne zajednice Modriča 3
Mjesto realizacije: MZ Modriča 3
Odobrena sredstva Omladinske banke: 1.906,50 KM

Omladinsko sportsko-rekreativni park
Mjesto realizacije: MZ Modriča 5
Odobrena sredstva Omladinske banke: 640,71 KM

Pagode za poduzetne mlade izlagače
Mjesto realizacije: MZ Tarevci
Odobrena sredstva Omladinske banke: 1.859,90 KM

Slađana Stanković, kordinator neformalne grupe na projektu „Ogledalo mjesne zajednice Modriča 3“ u izjavi za medije je rekla: “Projekat se odnosi na Modriču, odnosno mjesnu zajednicu Modriča 3.  Mi smo htjeli da pokrenemo mlade ljude kako bi u budućnosti bilo što više projekata. Ovim projektom smo konkretno uradili staze oko mjesne zajednice, postavili sto za stoni tenis, klupe, klackalice, jedan koš i zaštitne mreže iza golova. Vrednost projekta je 4.000,00KM.“

„Naš projekat je bio Adaptacija sportskog poligona i teretana na otvorenom. Najviše smo htjeli da mlade ljude zainteresujemo, da urade nešto za svoju društvenu zajednicu. Projekat je u vrijednosti 3.100,00KM, 1.500,00KM smo dobili od Omladiske banke dok smo iz vlastitih sponzorstava obezbijedili još 1.600,00KM. Zbog teške ekonoske situacije nema svako 20-25 KM za teretanu i mi smo htjeli tim ljudima da olakšamo da i oni imaju priliku da se bave sportom i naravno proširimo kapacitet Sportske dvorene u tom smislu bavljenja sportom“, rekao je Dejan Stojanović, član neformalne grupe na projektu Adaptacija sportskog poligona i teretana na otvorenom.

Izvor: Zvanična prezentacija administrativne službe Opštine Modriča

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...