Home / NOVOSTI / HRONIKA / Proglašeni za najuspešnije domaćinstvo u modričkom kraju *(TONSKI PRILOG)

Proglašeni za najuspešnije domaćinstvo u modričkom kraju *(TONSKI PRILOG)

Primer uspešnog privređivanja –
Mišići srećni od poljoprivrede

MODRIČA – U modričkom kraju mnogo je uzornih poljoprivrednih proizvođača. Mihailo Mišić iz Skugrića obrađuje 30 hektara zemlje. Pšenica i kukuruz su najzastupljenije kulture, čije sve prinose proda. Ostatak iskoristi za ishranu desetak tovnih bikova. Opština Modriča je domaćinstvo Mihaila Mišića proglasila za najuspešnije u modričkom kraju.

Na području Modriče mnogo je vrednih ljudi, istinskih domaćina. Među najuspešnija gazdinstva ubraja se i ono Mihaila Mišića iz Skugrića kod Modriče.

„Posle srednje škole upisao sam ekonomiju, ali sam brzo odustao. Vratio sma se kući i počeo sa ocem da radim. Dakle, poljoprivredom se bavim 15 godina“, kaže Mišić.

Obrađuje zapažene površine.

„Koristimo oko 30 hektara zemljišta. Osnovne kulture su pšenica i kukuruz. Za naše potrebe sejemo ječam, zob, malo trave. Otac i ja radimo. Ponekad angažujemo dva ili tri sezonska radnika. Nažalost, kada nema poplava, tada su suše. Nikako da bude željena godina. Ipak, kada vreme posluži lepo se može proizvesti“, kaže Mihailo Mišić i dodaje:

„Najviše pšenice i kukuruza prodamo. Imaju mlinovi i tako. Doduše, kukuruz prodajemo zimi i znatno ga je teže plasirati od pšenice. Cena nije dobra. Dok vam odbiju vlagu, ovo ili ono, malo šta ostane. Ipak, pokriju se troškovi, nešto se i zaradi i dobro!“

Uzgajaju stoku

Nekada su imali po 30 tovnih bikova. Sada je tu desetak grla.

„Sve se promenilo. Tržište se zasitilo i teško je prodati domaći proizvod. Postoji priča oko izvoza u Tursku. U ovoj zemlji situacija se promenila. Da bi prodao nešto svoje, samo nas izvoz spašava. Turska je nada, pa videćemo“, rekao je Mišić.

Opština Modriča je njegovoj porodici dodelila priznanje najuspešnijeg poljoprivrednog domaćinstva na području ove lokalne zajednice.

„Nagrade gode, mada nismo o njima razmišljali. Ipak, drago je kada znate da neko vidi vaš trud i rad. To će biti energija za nove rekorde“, zaključio je Mihailo Mišić iz Skugrića kod Modriče.

U njegovom primeru da se zaključiti da nagrade ponekad zakasne, ali da uvek stignu na pravu adresu.

Autor / foto / tonski prilog: Slađan JEREMIĆ

sha_full_lit

O autoru: SLAĐAN JEREMIĆ

Jeremić Slađan

Autor: Jeremić Slađan – Dugogodišnji novinar, sportski komentator, radio spiker i voditelj raznih manifestacija. Dopisnik više medija iz zemlje i inostranstva.

Facebook komentari

komentari

 

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...