Home / MAGAZIN / POSAO / Privreda traži isti porez za sve opštine

Privreda traži isti porez za sve opštine

Banjaluka – Privredna komora RS zatražila je od Vlade uvođenje jedinstvene stope poreza na nepokretnosti, koja se trenutno kreće od 0,05 do 0,5 odsto vrijednosti imovine i određuje je svaka opština pojedinačno.

U većini lokalnih zajednica još ne znaju kolike će biti stope poreza na nepokretnosti u idućoj godini, pa su jedino u Doboju i Gradišci potvrdili da će kod njih ostati na ovogodišnjem nivou i iznosiće 0,25, odnosno 0,15 odsto.

U Privrednoj komori RS kažu da postojeće zakonsko rješenje daje mogućnost opštinama da usvajaju stopu prema svojim potrebama i naplaćuju različit iznos poreza za istu tržišnu vrijednost imovine, što izaziva neizvjesnost kod investitora u pogledu poreskog opterećenja.

– S ciljem obezbjeđivanja pravne sigurnosti i jednakog poreskog tretmana obveznika neophodno je razmotriti izmjenu ovog zakona – rekao je portparol Privredne komore Vladimir Blagojević.

Tehnički direktor Fabrike obuće “Bema” i odbornik u Skupštini Banjaluke Marinko Umičević kaže da će u Banjaluci najvjerovatnije u idućoj godini ostati sadašnja stopa poreza koja iznosi 0,18 odsto. Prema njegovim riječima, trebalo bi omogućiti plaćanje ovog poreza na 12 rata, a preduzeća iz prerađivačke industrije koja zapošljavaju veliki broj ljudi osloboditi ovog nameta.

– “Bema” godišnje plaća 25.000 KM poreza na nepokretnosti i to moramo platiti u dva dijela, što nam predstavlja veliko opterećenje. Što se tiče jedinstvene stope, mislim da nije isto imati nekretninu u Banjaluci i Kneževu – kazao je Umičević.

U opštini Gradiška su istakli da je, s obzirom na slabu naplatu prethodnih godina, lani smanjena stopa poreza na nepokretnosti sa 0,25 na 0,15 odsto, te da toliku planiraju i u narednoj godini. Odbornici Skupštine grada Doboja usvojili su, na posljednjoj sjednici, nacrt odluke o utvrđivanju stope za oporezivanje nepokretnosti za iduću godinu koja bi trebalo da iznosi 0,25 odsto i ista je kao u ovoj godini. Doboj je lani imao najveću stopu od 0,5 odsto, dok je 2012. bio među opštinama sa najmanjom poreskom stopom u RS od 0,06 odsto.

U Gradskoj upravi Banjaluke istakli su da još ne mogu precizirati kolika će biti stopa poreza na nepokretnosti u idućoj godini. U Prijedoru stopa poreza na nepokretnosti iznosi 0,18 odsto, a o njenoj visini u 2015. odlučivaće se na jednom od skupštinskih zasjedanja do kraja godine. Stopa poreza na nepokretnosti u Srpcu već dvije godine nije mijenjana i iznosi 0,10 odsto, a o visini poreza u idućoj godini raspravljaće se na jednoj od sjednica lokalnog parlamenta do kraja godine. Odluka o visini poreza za iduću godinu očekuje se u decembru i u Foči, u kojoj poreska stopa iznosi 0,10 odsto.

Diferencirana stopa

U Privrednoj komori RS istakli su da je neophodno razmotriti i uvođenje diferencirane stope poreza za stanovništvo i privredu, koja bi podrazumijevala nižu stopu obračuna poreza na nepokretnosti za privrednike.

Izvor: Glas Srpske

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...