Home / NOVOSTI / HRONIKA / Primopredaja zgrada socijalnog stanovanja za romske porodice u opštini Modriča

Primopredaja zgrada socijalnog stanovanja za romske porodice u opštini Modriča

U Modriči  je 18. decembra 2017. godine organizovana svečana primopredaja dvije zgrade socijalnog stanovanja za romske porodice u  Novosadskoj ulici.

Događaju su prisustvovali  vršilac dužnosti šefa Operativnog odjela za socijalni razvoj, civilno društvo i prekograničnu saradnju Delegacije Europske unije u BiH Gianluca Vannini, direktorica Hilfswerk Austria International za BiH (HWA) Suzana Jašarević, regionalni direktor za jugoistočnu Evropu – Arbeiter-Samariter-Bund Deutschland (ASB) Elmir Bojadžić, zamjenik načelnika opštine Modriča Nikola Savić sa saradnicima, direktori javnih preduzeća  i korisnici.

U ove dvije zgrade će biti stambeno zbrinuto deset romskih porodica, sa ukupno 45 članova domaćinstva. Zgrade u Modriči su  dio od deset zgrada sa 68 stanova koji će biti izgrađeni u okviru projekta Akcija Roma. Projektom su obuhvaćene stambeno najugroženije romske porodice sa područja opštine Modriča.

„Drago mi je što sam danas ovdje u ime Evropske Unije i što možemo predati ključeve korisnicima. Već smo predali ključeve za 46 porodica na različitim lokacijama u zemlji. Ovaj projekat se nastavlja a njegova vrijednost je oko 5 miliona eura. Istakao bih veoma kvalitetnu saradnju sa opštinom Modriča, sa načelnikom i zamjenikom jer bez njih ovaj projekat ne bi bio uspješno realizovan. Evropska Unija podržava zaštitu manjina“, rekao je vršilac dužnosti šefa Operativnog odjela za socijalni razvoj, civilno društvo i prekograničnu saradnju Delegacije Europske unije u BiH Gianluca Vannini.

Projekat koji pruža podršku ugroženim romskim porodicama u područjima pogođenim poplavama putem obezbjeđenja stambenih jedinica i socio-ekonomskih mjera finansira Evropska unija u iznosu od 2,5 miliona eura, a sufinansiraju lokalne vlasti u iznosu od 640.000 KM. U okviru projektaće biti sagrađeno ili obnovljeno 140 stambenih jedinica , a rekonstruisane su ukupno 72 stambene jedinice. Projekat implementira Hilfswerk Austria International u partnerstvu sa Arbeiter-Samariter-Bund Deutschland e.V (ASB) i udruženjem Kali Sara – RIC.

„Saradnjom i zajedničkim naporima Evropske Unije, lokalne vlasti, lokalnih i međunarodnih nevladinih organizacija možemo doći do ovakvih rezultata i pomoći onima kojima je pomoć najpotrebnija“, istakao je regionalni direktor za jugoistočnu Evropu – Arbeiter-Samariter-Bund Deutschland (ASB) Elmir Bojadžić.

Modriča je jedna od devet lokalnih zajednica u projektu koja snažno podržava socijalnu inkluziju Roma. Opština aktivno učestvuje u implementaciji projekta sa sufinansiranjem i obezbjeđivanjem  zemljišta za izgradnju, svim potrebnim dozvolama i priključcima na infrastrukturu.

„Koristim ovu  priliku da se zahvalim Evropskoj Uniji, organizaciji Hilfswerk i  ASB koji su pomogli provođenje ovog projekta.  Nastojaćemo  da zajedno sa Evropskom Unijom i svim donatorima koji mogu pomoći riješiti socijalna pitanja kada je u pitanju romska populacija. Opština Modriča je sufinansirala projekat  sa oko 20%, iznosom oko 84.000 KM. Ukupan projekat je vrijedan oko 490.000 KM“, izjavio je zamjenik načelnika Nikola Savić.

„Zahvalio bih se donatorima, opštini Modriča, Centru za socijalni rad i načelniku Krekiću koji su nam obezbijedili krov nad glavom. Ovo je za nas novi početak“, rekao je korisnik Emrah Osmanović.

Izvor: Opštinska uprava Modriča

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...