Home / NOVOSTI / HRONIKA / PREDSTAVLJENA NOVA KNJIGA DRAGANA SIMIĆA *(FOTO)

PREDSTAVLJENA NOVA KNJIGA DRAGANA SIMIĆA *(FOTO)

U par navrata našu javnost smo obavjestili da je iz štampe izašla nova knjiga Dragana Simića SVEŠTENIČKA PORODICA LALIĆ (prilog istoriji sarajevskih Srba). Radi stanja pandemije zvanična promocija knjige će morati malo sačekati ali zato je autor organizovao predstavljanje knjige novinarima odnosno predstavnicima medija sa ovih prostora. Predstavljanje knjige je obavljeno u porti crkve Sv. velikomučenika Georgija u Vranjaku, odnosno u samoj crkvi.

Tokom razgovora sa autorom snimili smo par fotografija a uskoro ćemo postaviti i video reportažu sa ovog događaja.

Dragan Simić je medijima dostavio i kraći tekst o ovoj knjizi i isti prenosimo u cjelosti.

SVEŠTENIČKA PORODICA LALIĆ
(prilog istoriji sarajevskih Srba)

Knjiga je, uz blagoslov mitropolita Hrizostoma, štampana u izdanju Izdavačke kuće DABAR mitropolije Dabrobosanske. Svojim sadržajem prepoznata je kao značajna publikacija pa je štampana sredstvima Republičkog sekretarijata za vjere, a povodom 800 godina postojanja Srpske pravoslavne crkve.

Centralna ličnost ove knjige je Sveti sveštenomučenik Bogdan Sarajevski (i Vranjački) koji je kao administrator vranjačke parohije boravio u Vranjaku od 19.04.1917 – 17.11.1919. godine. On je postradao u Jadovnu 1941. godine, a unesen je u Diptih svetih Srpske pravoslavne crkve 18. maja 2004. godine zajedno sa drugim postradalim sveštenicima i arhijerejima. Pomen na ove svetitelje vrši se 11. jula svake godine pod nazivom „Sveti mučenici dabrobosanski i mileševski“.

Prošle godine u hramu Sv. Georgija u Vranjaku oslikana je njegova freska na osnovu sačuvane fotografije iz tog vremena. Vranjačka parohija pripada rijetkim parohijama u okruženju koje se mogu pohvaliti svojim svetiteljem. Njegova, kao i biografija njegovih predaka izuzetno je interesantna, a do sada je uglavnom bila nepoznata široj javnosti.

Druga ličnost iz ove porodice koja se povezuje sa Vranjakom bila je njegova rođena sestra Leposava. Ona je kao vranjačka učiteljica i starješina Narodne škole u Vranjaku boravila od 1916 – 1919. godine. Leposava je u istoriji ostala upamćena kao heroina koja je pokušala spasiti Trifka Grabeža nakon Sarajevskog atentata, ali podaci o njoj nisu bili poznati do objavljivanja ove knjige, iako je vladao veliki interes za njenom biografijom, kako kod domaćih, tako i kod stranih istoričara – naročito u vrijeme obilježavanja 100 godina od Sarajevskog atentata.

Početak ovog istraživanja vezan je za moju prvu knjigu, Vranjak i Vranjačani i Domovnik vranjačke parohije, koji je lično ispisao Sv. sveštenomučenik Bogdan. Kasnijim istraživanjem u arhivima i kod njegovih potomaka u Beogradu i Ljubljani, uspio sam prikupiti dosta originalnih dokumenata i fotografija koje sam priložio u ovom radu.

Autor, Dragan Simić

Obrada i foto: Zlatko Huravik / Modričainfo

 

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...