Home / NOVOSTI / MODRIČA / Presjednik Republike Srpske Milorad Dodik posjetio poplavljena područja Opštine Modriča

Presjednik Republike Srpske Milorad Dodik posjetio poplavljena područja Opštine Modriča

Modriča, 18.05.2014. | Naselje Dobor u Mjesnoj zajednici Modriča 4, danas u popodnevnim satima posjetio je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.Ovom prilikom stanovništvu ovog naselja je obećao pomoć u hrani i vodi.

„Prve procene govore da je šteta na području Republike Srpske preko milijardu maraka i Vlada RS će morati hitno formirati Tim za normalizaciju stanja. Ovo su najgori dani za RS od njenog osnivanja. Vidljiva je ogromna šteta, došlo je do ljudskih žrtava. Treba reći da je prisutan optimizam kod ljudi. Solidarnost je najbolji način da se prevaziđu nevolje. Ovde u Modriči najviše je stradalo  novo izbjegličko naselje Dobor od visoke vode koja se i pored  odbrambenog nasipa prelila, što govori da je bila neočekivana. Gotovo da nigdje nije bilo moguće se odbraniti. Na pojedinačnim malim mjestima moglo se nešto učiniti ali voda je bila brza i nadolazeća, prosto je bilo nemoguće tome se suprostaviti. Pomoćemo svima koliko možemo, ali ovo traži sistemske mjere, zahtijeva podršku čitavog regiona i zajednice. Ja ću biti u petak u Rusiji, biću sa predsjednikom Putinom i imaću priliku nažalost da prezentujem ovu situaciju i pokušam da obezbijedim što veću pomoć. Očekujemo pomoć i od Evropske unije. Pozivam sve ljude da pristupe uklanjanju potopljenih predmeta u objektima kako bi mogle sanitetske ekipe prići i izvršiti dezinfekciju, dezinsekciju, asanaciju i sve ono što ide u ovim slučajevima. Da bi se sprečile zarazne bolesti,  isključivo zavisi od toga da li će svi objekti biti očišćeni od stvari koje ne trebaju“, rekao je Dodik.

Predsjednuk RS Milorad Dodik u obilasku poplavljenog naselja Dobor u Opštini Modriča

Načelnik opštine Mladen Krekić je rekao da je poplavljeno više od 800 kuća. Uputio je apel svima koji su u mogućnosti da dođu i pomognu ugroženim građanima od poplave. „Ovo je treća poplava u  naselju Dobor. Samo u ovom naselju  ima poplavljenih 200 kuća, a po nekim našim grubim procenama imamo oko 800 kuća na području opštine Modriča u različitim mjesnim zajednicama. Naselje Dobor je katastrofalno jer je ovdje praktično bila matica. Apelujem da svi koji mogu da dođu, da nam pomognu. Treba pomoć u hrani i vodi, ali i ekipe sa lopatama da čistimo mulj, razne nanose i nečistoće, da narod može doći do svojih kuća. Ovo je velika katastrofa. Mi moramo zajedno  pokušati naći određena rješenja uz pomoć  Vlade Republike Srpske, onoliko koliko je to moguće. Očekujemo da ćemo zajedno pronaći mogućnost da obezbijedimo  obrok koji ćemo davati ljudima koji su ugroženi i nemaju gdje skuhati niti imaju šta skuhati“, rekao je Krekić.
„Treća poplava, ali nikada nije bilo ovako. Sada je voda ušla i na drugi sprat. Ne može se ući u kuću i sve je uništeno“, kaže Milo Vasić, stanovnik naselja Dobor.

„Ovo je katastrofa. Nemam nigde ništa više. To je sve porušeno. Ostala sam bez krova nad glavom“, rekla je  Jelena Đokić, mještanka naselja Dobor.

Izvor: Zvanična prezentacija administrativne službe Opštine Modriča –link

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...