Home / MAGAZIN / POSAO / Predali peticiju protiv trgovinskog sporazuma

Predali peticiju protiv trgovinskog sporazuma

BRISEL – Protivnici kontroverznog Sporazuma o slobodnoj trgovini između EU i SAD predali su danas u Briselu prikupljenih više od milion potpisa protiv te inicijative.

EU i SAD su prije više od godinu dana počeli pregovore o najvećem svjetskom Sporazumu o slobodnoj trgovini i investicijama /TTIP/, kojim bi bilo stvoreno slobodno tržište za milijardu kupaca, usklađene regulative i uklonjenje carine od Aljaske do Baltika.

Koalicija “Stop TTIP”, koja okuplja više od 320 organizacija u 24 zemlje članice EU, krenula je prije dva mjeseca u prikupljanje potpisa za peticiju za obustavljanje TTIP-a.

Više desetina aktivista predali su danas peticiju, a njihove pristalice su, mašući zastavama i sa maskama na licima sa likom predsjednika Evropske komisije Žan-Klod Junkera, poručile da je to “poklon za 60. Junkerov rođendan”.

“Junker mora da održi obećanje i služi opštem dobru i evropskim građanima. Evropski građani ne žele tajne dogovore. Ono što služi opštem dobru je zaštita ključnuh javnih službi i ekoloških, zdravstvenih normi i standarada za zapošljavanje od korporativnih interesa”, navodi portparol “Stop TTIP” Majkl Efler.

Peticiju je od aktivista preuzela evropski komesar za trgovinu Sesilija Malstrom.

Prema regulativama EU, inicijativa sa više od milion potpisa primorava Evropsku komisiju da izvrši reviziju politike, a Evropski parlament da održi sjednicu, prenio je portal “EU biznis”.

Evropska komisija je već u septembru i prije prikupljenih milion potpisa odbacila ovu inicijativu, navodeći da je njena svrha pravno nevažeća.

Koalicija je zatražila mišljenje Evropskog suda pravde o odluci Evropske komisije.

Izvor: Nezavisne novine

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...