Home / NOVOSTI / BiH / PPC “Jabučik” Modriča- primjer uspješnog i perspektivnog projekta *(FOTO)

PPC “Jabučik” Modriča- primjer uspješnog i perspektivnog projekta *(FOTO)

Poslovno preduzetnički centar “Jabučik” svojim se uspjesima u radu polako dokazuje kao dobro osmišljen i perspektivan projekat koji je pokrenula i realizovala opština Modriča u saradnji sa više subjekata. Evo šta 2016. godine konkretno piše na stranici opštinske uprave Modriča o “Jabučiku”:

“U proljeće ove godine Opština Modriča potpisala je ugovor sa Investiciono-razvojnom bankom Republike Srpske o dodjeli bespovratnih sredstava čime je omogućena realizacija projekta „Jabučik II“.”

U nastavku takođe se navodi:

“Projekat „Jabučik II“ realizuje se putem Finansijskog mehanizma za finansiranje projekata integrisanog i održivog lokalnog razvoja u Republici Srpskoj za 2016/2017 godinu, za čije funkcionisanje su sredstva obezbjedili Vlada Republike Srpske putem Ministarstva finansija i Evropska unija kroz projekat „Lokalni integrisani razvoj“ koji provodi Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH. Njegova ukupna ugovorena vrijednost je 130.323,96 KM od čega je 97.710,21 KM obezbjeđeno iz Finasijskog mehanizma dok je preostalih 32.613,75 KM obezbjedila Opština Modriča.”

Na ovom portalu smo u nekoliko navrata plasirali i njihove objave o otkupu raznih poljoprivrednih kultura i bilja. Sve to bilo je povod da posjetimo ovu malu firmu, napravimo par fotografija i razgovaramo sa direktoricom PPC “Jabučik”  Tatjanom Stevanović, diplomiranim tehnologom.

Možete li nam ukratko reči kako je došlo do osnivanja PPC Jabučik ?

Do osnivanja PPC Jabučik je došlo iz potrebe da poljoprivredni proizvođači sa našeg područja imaju gdje da plasiraju svoje proizvode. Posebno je značajno da imaju gdje sa viškom proizvoda ili robom koja nije za direktnu prodaju.

Koji su to rezultati ili uspjesi u dosadašnjem radu PPC Jabučik koje bi trebalo istači?

Rezultati dosadašnjeg rada PPC Jabučik je da nam se svaki dan javljaju poljoprivredni proizvođači i iz drugih opština pa i drugog entiteta, nude nam svoje proizvode. Kao rezultat toga bih pomenula da smo prošle godine u ovom periodu otkupili i preradili oko 3 500 kg višnje a ove godine je ugovoreno oko 10 000 kg, što je većim dijelom do sada i realizovano. Dosadašnjim radom smo uspjeli da privučemo nove poljoprivredne proizvođače.

TATJANA STEVANOVIĆ, DIREKTORICA PPC JABUČIK

Vi ste po profesiji tehnolog, ali evo vodite i PZ Eko plod, pa kako se snalazite i sve to stižete uraditi?

Da, po profesiji sam dipl. Ing tehnologije i radim kao tehnolog u procesu proizvodnje. Sticajem okolnosti, sada i vodim PZ “EKO-PLOD”. Da budem iskrena, nije lako, mnogo je to obaveza ali imam podršku i pomoć saradnika i lokalne zajednice. Dok se nisam upustila u sve ovo, nisam ni shvatala koliko je to zapravo teško, ali ali nekako se borim. U Zadruzi rade i dva pripravnika, ing poljoprivrede, oni mi dosta pomažu i oko proizvodnje, otkupa, organizacije.

Šta sve proizvodi PPC Jabučik?

PPC Jabučik, tj. PZ “EKO-PLOD” proizvodi prirodno cijeđene sokove od voća i povrća, domaće sirupe kao što je zova i višnja, sve vrste salata, marmelade, džemove, pekmez od šljive, pekarske nadjeve, sušeno voće.

Kakva je situacija sa odzivom kooperanata, poljoprivrednih proizvođača, a potom i plasman vaših proizvoda?

Napomenula sam već gore da nam se sve više javljaju poljoprivredni proizvođači. Do sada smo imali oko 20 kooperanata ali se ta cifra polako povećava. Naši proizvodi već se nalaze u par većih trgovačkih kuća i cilj nam je da budemo zastupljeni šire na teritoriji RS. Za sada imamo dobar plasman ali je plan da ga svakako poboljšamo.

Koji su vam planovi za budućnost?

U budućnosti planiramo da povećamo obim proizvodnje, svakako. Ova godina je pokazatelj da u tome i uspjevamo. Takođe je plan da proširimo kooperantsku mrežu, da imamo zagarantovanu sirovinu u našoj okolini. I jedan bitan plan za naredni period je i zaposlenje novih radnika.
Nadam se da ćemo uspjeti u svojim planovima.

Na kraju, možemo samo zaključiti da je ovo lijep primjer uspješnog rada, kao i dobro osmišljenog i realizovanog projekta koji ima dobru perspektivu za još veće uspjehe i veću proizvodnju u okviru ovog centra.
Sa druge strane, sada poljoprivredni proizvođači sa područja Modriče ali i okoline, imaju vlastiti centar koji može zadovoljiti ovakve potrebe otkupa, prerade i plasmana određenih poljoprivrednih kultura tj. voća, povrća i bilja. Zasigurno da ovaj centar može biti impuls i generator bržeg razvoja proizvodnje i uzgoja određenih kultura na ovom širem području.

Autor / foto: Zlatko Huravik / modričainfo

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...