Home / DAN OPŠTINE 2019 / Povodom Vidovdana, Dana opštine – Vidovdansko zavičajno veče „Kosovski božur“ – Pjesnici i slikari svome gradu i prazniku *(FOTO+VIDEO)

Povodom Vidovdana, Dana opštine – Vidovdansko zavičajno veče „Kosovski božur“ – Pjesnici i slikari svome gradu i prazniku *(FOTO+VIDEO)

Dvadeset sedmo vidovdansko zavičajno veče „Kosovski božur“ – Pjesnici i slikari svome gradu i prazniku, održano je 24. juna 2019. godine u Srpskom kulturnom centru. Na manifestaciji su bile izložene slike i knjige modričkih umjetnika i radovi nagrađenih. Organizator manifestacije je Srpski kulturni centar u saradnji sa Kulturnoumjetničkim društvom „Modriča“ a pokrovitelj Odbor za proslavu Vidovdana, Dana opštine. Manifestaciji su prisustvovali načelnik opštine Mladen Krekić, zamjenik načelnika Nikola Savić, saradnici načelnika opštine, pisci, slikari i brojni ljubitelji umjetnosti.

Direktor Srpskog kulturnog centra Dejan Stojanović je zvanično otvorio manifestaciju te se zahvalio piscima, slikarima, pokroviteljima i svim prisutnima koji su doprinijeli da ova manifestacija ljubavi i ljepote traje dvadeset i sedam godina.

Animator kulture u SKC, Ozren Savičić  je predstavio učesnike „Vidovdanske galerije”: Đorđu Nikića, Jovu Gujića, Duška Bogdanovića, Draganu Grašar, Tanju Gligorijević – Šarčević i Nadu Nađ – Antić, kao i pisce; Milenu Drpa, Dragicu Popović, Radu Đošan – Kitić, Ratka Babića, Marka Raulića i Gligora Muminovića, koji su pročitali po jedan svoj rad.

Šesnaestu godinu povodom Vidovdana, Dana opštine, iz štampe izlazi Vidovdanski godišnjak. Godišnjak prati istorijski hod Modriče i postaje njen ljetopis i monografija. U ime Redakcije,  Godišnjak je promovisala Bosa Novaković, odgovorni i tehnički  urednik lista, te rekla„Šesnaesti broj Vidovdanskog godišnjaka kao i svi prethodni obuhvata sve najvažnije aktivnosti, događaje, rezultate i uspjehe od Vodovdana prošle godine do Vodovdana ove godine. Njegova koncepcija je uvijek ista a iz godine u godinu broj strana se povećava.  Ovom prilikom želim da čestitam građanima opštine Modriča Vidovdan, Dan naše opštine.“

Manifestacija pjesničko proljeće traje od 21. marta do 28 . juna a u okviru nje dodjeljuje se nagrada „Gajkin pjesnički šešir“. Ove godine pripala je Simonu Grabovcu, koji je rođen u Podnovlju a živi u Novom Sadu. Nagradu je uručio načelnik opštine Mladen Krekić.

„Ova nagrada ze mene znači veliki podsticaj. jer sam je dobio od porodice čiji je član bio. Vratili su se momenti kada smo moj veliki prijatelj Zdravko Popović Gajko i ja zajedno pisali poeziju i razgovarali o njoj. Teško je opisati emocije ali mi je izuzetno drago što Gajko i nakon ovoliko godina posle smrti opstaje kao pjesnik a mislim da će sve više dobijati na značaju te da će vrijeme pokazati da je bio istinski i vrhunski pjesnik“, izjavio je Simon Grabovac.

Srpski kulturni centar u saradnji sa Srpskom pravoslavnom crkvom, Kulturno – umjetničkim društvom „Modriča“, osnovnim i srednjom školom a pod pokroviteljstvom opštine Modriča  su povodom Vidovdana, Dana opštine, raspisali nagradni konkurs za literarne i likovne radove učenika osnovnih i srednjih škola na temu „Vid Vidovdana“. Tema je bila relativno slobodna jer je obuhvatala sve ono što sadrži vidovdanska legenda – borbu za otadžbinu i slobodu, ljudsku čast i dostojanstvo; ljubav prema zemlji i narodu, njegovoj kulturi i tradiciji.  U ime pokrovitelja manifestacije načelnik opštine Mladen Krekić nagrađenima je uručio priznanja „Kosovski božur“:

Za literarne radove:
1. Prva nagrada: Anja Pejić;
2.Druga nagrada: Katarina Savić;
3.Treća nagrada: Jelena Jakovljević.

Za likovne radove:
1. Prva nagrada: Anđela Lazić;
2. Druga nagrada: Nada Terzić;
3. Treća nagrada: Nikolina Pejić.

Načelnik opštine Mladen Krekić je čestitao nagrađenima na postignutim uspjesima a svim prisutnim čestitao predstojeći Dan opštine. „Večerašnji događaj je tradicija. Pjesnici i  slikari, kako stariji tako i mlađi su podarili nova djela svome gradu i ja im se od srca zahvaljujem. Osjećam se zaista predivno“, istakao je Načelnik.

Manifestaciju je zvanično zatvorio direktor SKC-a, Dejan Stojanović, i rekao: „Smatram da smo imali jedno zaista uspješno veče. Pjesnici i slikari  će uvijek imati podršku Srpskog kulturnog centra jer oni bogate kulturu našeg grada, ne samo u ovoj sedmici već tokom cijele godine.“

Program je izvođenjem pjesama „Sini jarko sunce sa Kosova“ i „Rasti, rasti moj zeleni bore“  uveličala Milica Goranović, učenica drugog razreda osnovne škole.

Izvor: Opštinska uprava Modriča

Video koji slijedi nije u sklopu prednjeg priloga ali ga dodajemo kao dopunu informacije.
Video je preuzet sa YouTube kanala TV K3.

Album slika koji slijedi nije u sklopu prednjeg priloga, ali ga dodajemo kao dopunu informacije.
Foto: Zlatko Huravik / modričainfo

Slike u boljoj rezoluciji možete poledati na našoj FB stranici Modričainfo.

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...