Home / DAN OPŠTINE 2017. / Povodom Vidovdana, Dana opštine – Svečano otvoren novi dječiji vrtić i kafe slastičarna *(FOTO+VIDEO)

Povodom Vidovdana, Dana opštine – Svečano otvoren novi dječiji vrtić i kafe slastičarna *(FOTO+VIDEO)

U Modriči je danas, na Vidovdan – Dan opštine svečano otvoren novi dječiji vrtić i kafe slastičarna. Svečanost je počela himnom Švajcarske i Republike Srpske. Presjecanjem trake objekte su svečano otvorili predsjednik Fondacije „Oberwallis – Djeca našeg svijeta“ Jozef Fuks, izaslanik predsjednika Republike Srpske Siniša Karan i načelnik opštine Modriča Mladen Krekić.

Svečanosti je prisustvovala delegacija švajcarske Fondacije „Oberwallis – Djeca našeg svijeta“, ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju u Vladi RS Zlatan Klokić, predstavnik Švajcarske ambasade u BiH Barbara Datvil Šojer, predstavnici opštine Modriča, javnih preduzeća i ustanova, organizacija, privrednika naše opštine i brojni gosti.

Program svečanog otvaranja Dnevnog centra uveličali su svojim nastupom djeca iz obdaništa „Naša radost“ i djeca, korisnici Centra za djecu sa posebnim potrebama „Sunce Obervalisa“.

U ulici Đure Jakšića, neposredno do „Dnevnog centra za djecu sa posebnim potrebama“ izgrađen je  novi dječiji vrtić i kafe slastičarna. Novoizgrađeni vrtić će biti  u funkciji uključivanja djece ometene u razvoju u predškolski vaspitno-obrazovni proces, a kafe slastičarna omogućavati odvijanje radno-okupacione terapije za omladinu ometenu u razvoju. Ova dva novoizgrađena objekta će sa postojećim objektom, činiti funkcionalnu cjelinu.

Izgradnju i opremanje objekata finansirala je švajcarska Fondacija „Oberwallis – Djeca našeg svijeta“ koja je za realizaciju ovog projekta obezbijedila 550.000  hiljada evra. Saradnja sa Švajcarskom fondacijom „OBERWALLIS – Djeca našeg svijeta“ je počela realizacijom projekta „ Izgradnja Dnevnog centra za djecu sa posebnim potrebama“, za čiju je izgradnju i opremanje Fondacija obezbijedila 250.000,00 €. U zgradi opštine Modriča  24. januara 2017. godine potpisan je Sporazum o nastavku saradnje i Ugovor za izgradnju dječijeg vrtića i kafe slastičarne između švajcarske fondacije „OBERWALLIS – Djeca našeg svijeta“,  Opštine Modriče i izvođača radova građevinskog preduzeća „Braća Mićić“ iz Modriče. Sporazum su potpisali u ime Fondacije Jozef Fuks i Džo Zurbrigen a u ime opštine Modriča načelnik opštine Mladen Krekić i zamjenik načelnika Nikola Savić. Ugovor o izgradnji su potpisali pomenuti predstavnici Fondacije i direktor firme „Braća Mićić“ Rado Mićić.

Za ispoljenu neizmjernu humanost predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik odlikovao je Fondaciju „Oberwallis – Djeca našeg svijeta“ iz Švajcarske Ordenom Krst Milosrđa koji je gospodinu Jozefu Fuksu, predsjedniku Fondacije uručio izaslanik predsjednika Siniša Karan.

Jozef Fuks nije krio zadovoljstvo priznanjem ali i što je sve urađeno po dogovoru i u roku.
„Mi smo 2015. godine otvorili Dnevni centar za djecu sa posebnim potrebama i tada smo primjetili da u opštini Modriča nedostaje dječije obdanište, te smo se odlučili da i to napravimo. Na to sve je došla Povelja opštine Modriča koju smo dobili prošle godine i to nam je bila  velika čast.  Kada dobijete takvo odlikovanje onda ste automatski dio tog grada. Juče sam imao priliku da pregledam kompletan vrtić i veoma sam zadovoljan jer ovo što vidimo odgovara svim standardima koji su meni poznati. Ovdje ostajemo i dalje jer smo stekli velkike prijatelje. Takođe se zahvaljujem gospodinu Radi Mićiću koji je dao sve od sebe kako bi napravio objekat ovakvog kvaliteta.  Samim tim što smo danas dobili Orden Republike Srpske to je znak da bi trebali još nešto raditi u Modriči,“ izjavio je Jozef Fuks.

Novi vrtić je projektovan  dimenzija 48×23,20 m, ukupne površine 1.090,48 m² sa pet radnih soba. U njemu je planiran boravak stotinu djece koja bi bila smještena u pet vaspitnih grupa.

Kafe slastičarna je dimenzija 14 x 10,10 m, ukupne površine 147,38 m² sa otvorenom terasom dimenzija 14 x 3,7 x10 m, ukupne površine 106,71 m² u kojoj će se obezbijediti uslovi za odvijanje radno-okupacione terapije za djecu i omladinu sa posebnim potrebama.

Opština Modriča je obezbijedila ono što je po dogovoru bio njen dio obaveza. Pripremljena je urbanistička dokumentacija, urađen projekat, obezbjeđeno i pripremljeno zamljište za izgradnju, te priključci objekta na infrastrukturu.  Izvođač radova  je firma  d.o.o. Braća Mićić iz Modriče.

Načelnik Krekić je istakao da je ovo poseban dan za Modriču i rekao: “Ovo je jedno preveliko zadovoljstvo, pogotovo što je danas i Dan opštine Modriča. Srećan sam što su sa nama naši prijatelji iz Švajcerske, djeca i roditelji. Ovo je velika radost za grad. Teško je u par rečenica iskazati zadovoljstvo koje osjećam prema onom što su naši prijatelji iz Švajcarske i naš sugrađanin Branko Vidić uradili za nas. Sve ovo je proteklo jako dirljivo i sa mnogo emocija. Stekli smo iskrene prijatelje koji su omogućili da ostvarimo ono čemu smo dugo težili, a to su dječiji vrtić i Dnevni centar za djecu sa posebnim potrebama. Zahvalio bih se predsjedniku Republike koji je odlikovao Krstom Milosrđa ove humane ljude koji imaju veliko srce, kao i svim građanima Modriče.“

Novoizgrađeni vrtić i kafe slastičarna će pravno djelovati u okviru Javne predškolske ustanove „Naša Radost“, a zajedno sa postojećim Dnevnim centrom činit će jednu cjelinu.

„Zahvaljujući ovim dobrim ljudima iz Švajcarske i načelniku Krekiću mi smo danas dobili ovaj prelijepi objekat u kojem će biti smješteno do stotinu djece. U skladu sa zakonskim kriterijima u svim grupama biće određen broj djece sa posebnim potrebama što nam je ustvari i bio cilj. U ovom objektu imamo pet radnih soba u kojima će biti smješteno do stotinu djece i konačno će biti riješen problem smještaja djece u predškolsku ustanovu,“ rekla je Ljubica Đekić, direktor JPU Naša radost Modriča.

Prisutnima se obratila predstavnik Švajcarske ambasade u BiH Barbara Datvil Šojer i poslanik u švajcarskom kantonu Oberwallis Robert Šmit.

Nakon svečanog otvaranja priređen je koktel za sve goste, kojeg su obezbjedili privrednici naše opštine.

Izvor: Opštinska uprava Modriča

Video koji slijedi nije u sklopu prednjeg priloga, ali ga dodajemo kao dopunu informacije. Video je preuzet sa YouTube kanala TVK3.

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...