Home / NOVOSTI / HRONIKA / Povodom Vidovdana, Dana opštine – Susret boraca Prvog krajiškog i Istočnobosanskog korpusa Vojske Republike Srpske u Skugriću *(FOTO+VIDEO)

Povodom Vidovdana, Dana opštine – Susret boraca Prvog krajiškog i Istočnobosanskog korpusa Vojske Republike Srpske u Skugriću *(FOTO+VIDEO)

U mjesnoj zajednici Skugrić, zaseoku Potpolje, 23. juna 2018. godine održana je manifestacija povodom susreta boraca Prvog krajiškog i Istočnobosanskog korpusa. Do susreta boraca dva korpusa došlo je 26. juna 1992. godine tokom operacije Proboj Koridora, operacije za opstanak srpskog naroda i njegovo jedinstvo u Republici Srpskoj.

Manifestacija je održana ispred Spomen obilježja koje se nalazi na mjestu gdje su se 1992. godine susreli borci Prvog krajiškog i Istočnobosanskog korpusa.

Događaju su prisustvovali ministar rada i boračko – invalidske zaštite Milenko Savanović, načelnik opštine Modriča Mladen Krekić sa saradnicima, načelnik opštine Šamac Đorđe Miličević sa saradnicima, poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Bojan Vidić, sveštenici Srpske pravoslavne crkve, predstavnici Boračke organizacije opština Modriča, Šamac, Pelagićevo, učesnici Proboja Koridora i brojni građani.

Sveštenici Srpske pravoslavne crkve su služili parastos svim palim borcima Vojske Republike Srpske.

Cvijeće na Spomen obilježje su položili: ministar rada i boračko – invalidske zaštite Milenko Savanović; delegacija Mjesne boračke organizacije Skugrić; načelnik opštine Modriča Mladen Krekić, zamjenik načelnika Nikola Savić i poslanik u Narodnoj skupštini RS Bojan Vidić; načelnik opštine Šamac Đorđe Miličević; predstavnici Boračke organizacije opštine Modriča; predstavnici Udruženja veterana opštine Modriča; predstavnici Opštinske boračke organizacije Šamac i Druge posavske brigade; delegacija Opštinske boračke organizacije Pelagićevo te predstavnici Rafinerije ulja Modriča.

U ime domaćina prisutnima se obratio Milorad Stanković koji je bio komadant dobrovoljačkog odreda Tolisa, zahvalio se svima koji su došli na svečanost i rekao: “Ovdje su 24. i 25. juna počele bitke za proboj koridora. Već 26. juna u popodnevnim satima smo se sastali sa borcima Istočnobosanskog korpusa. Doživljaj je bio nevjerovatan i veličanstven jer smo imali otvoren put prema Srbiji.“

Prisutnima se obratio i Savo Bosić u ime Istočnobosanskog korpusa, te je ovom prilikom rekao: „Ovo mjesto je istorijsko za Republiku Srpsku i ono bi zajedno sa ovim spomenikom trebalo da ima daleko veći značaj. Da nije bilo proboja koridora Republika Srpska bi sasvim drugačije izgledala. Kraj rata bi bio sasvim drugačiji. Naš susret sa jedinicama Prvog krajiškog korpusa je bio pod borbom. Mi smo se nekoliko sati borili između sebe jer nismo bili vezom uvezani tako da nismo znali ko je ispred nas. Neposredno ovdje ispred nas dvije izviđačke grupe su se sastale i tako je ostvaren taj prvi kontakt.“

Ovom prilikom prisutnima se obratio načelnik opštine Mladen Krekić. U svom obraćanju naglasio je važnost ovog datuma i ovog mjesta te predložio da se uvrsti u kalendar datuma značajnih za Republiku Srpsku.

U ime Vlade Republike Srpske prisutnime se obratio ministar rada i boračko invalidske zaštite Milenko Savanović, te je ovom prilikom rekao: „Mi danas obilježavamo 26 godina od proboja koridora i oslobađanja ove teritorije. To je u to vrijeme a i danas značilo život i slobodu Republike Srpske i srpskog naroda. Nažalost za taj život i slobodu dati su životi i to je ono što daje težinu ovoj borbi. Mislim da je borba za proboj koridora bila jedna od najtežih po značaju i po uspjehu, ona je bila posebna jer su naši neprijatelji presjekli svaki vid komunikacije između istočnog i zapadnog dijela Republike Srpske, tako da je u zapadnom dijelu milon i po stanovika ostalo odsječeno. Nije se moglo snabdijevati svime onime što znači život. Ova blokada je dovela do smrti 12 beba jer su svjetski moćnici i licemjeri zabranili svaki civilni let tako da nije moglo biti opsluživanja ni putem vazdušnog saobraćaja. Tada je Vojska Republike Srpske donijela odluku i krenulo se u jedan žestoki proboj koji je bio herojski. Taj proboj je stvorio „Koridor života“ ali je nažalost odnio 413 žrtava i bilo je 1918 ranjenih.“

Ovom prilikom priređen je prigodan kulturno – umjetnički program u kome su učestvovali muzičko društvo „Isidor Bajić“ i kulturnoumjetničko društvo Krčevljani – Tolisa. Po završetku zvaničnog dijela manifestacije druženje je nastavljeno narodnim veseljem.

Izvor: Opštinska uprava Modriča

Video koji slijedi nije u sklopu prednjeg priloga ali ga dodajemo kao dopunu informacije.
Video je preuzet sa YouTube kanala TV K3.

Album slika koji slijedi nije u sklopu prednjeg priloga, ali ga dodajemo kao dopunu informacije.
Foto: Zlatko Huravik / modričainfo

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...