Home / NOVOSTI / HRONIKA / Potpisivanje ugovora sa korisnicima Programa za oporavak od poplava – Stambeno zbrinjavanje

Potpisivanje ugovora sa korisnicima Programa za oporavak od poplava – Stambeno zbrinjavanje

U Skupštinskoj Sali opštine Modriča 24. oktobra 2018. godine organizovano je potpisivanje ugovora sa korisnicima odabranim za sanaciju stambenih objekata koji su stradali u poplavama i klizištima u toku 2014. godine. Projekat je realizovan u okviru Programa za oporavak od poplava – Stambeno zbrinjavanje koga finansira Evropska unija u saradnji sa entitetskim vladama i partnerskim opštinama, a implementira UNDP u BiH.

Program je prioritetno namijenjen socijalno i ekonomski marginalizovanim grupama stanovništva, uključujući starije osobe, domaćinstva sa niskim primanjima, osobe sa poteškoćama u razvoju, pripadnike manjina, povratnike i interno raseljene osobe.

 

Program za oporavak od poplava – Stambeno zbrinjavanje, vrijedan 15 miliona eura, započeo je u septembru 2017. godine. U novembru iste godine završen je Javni poziv za izbor korisnika pomoći na koji se prijavilo 3.950 aplikanata iz cijele BiH. Izbor korisnika završen je u maju 2018. godine, nakon čega je urađena analiza uslova života i potreba ugroženog stanovništva kako bi se izabranim porodicama osigurali odgovarajući paketi ekonomskog osnaživanja.

Iz Modriče je  od 16 prijavljenih korisnika odabrano devet koji su ispunili uslove za izgradnju novih objekata, dok je 22 od 114 prijavljenih korisnika ispunilo uslove za sanaciju postojećih objekata. Proces izgradnje i sanacije stambenih objekata započeo je u junu 2018. godine, te je završetak prvih kuća predviđen u oktobru 2018. godine.

 

Opština Modriča je učestvovala u sufinansiranju Programa sa 48.000 KM.

UNDP je u prethodnom periodu kroz sličan program koji je finansirao USAID već stambeno zbrinuo 15 korisnika sa teritorije opštine Modriča kroz izgradnju novih objekata, te za 67 korisnika sanirao postojeće objekte koji su stradali u poplavama i od klizišta.

Izvor: Opštinska uprava Modriča

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...