Home / NOVOSTI / HRONIKA / Potpisani ugovori za plasteničku proizvodnju

Potpisani ugovori za plasteničku proizvodnju

Na području opštine Modriča svake godine rastu površine pod plastenicima. Opština Modriča  ulaže velike napore da putem opštinskih podsticaja ali i kroz donatorska sredstva obezbjedi što veći broj plastenika.

Od 2006. godine primjetan je stalni rast površina pod plastenicima tako da od početnih 1000 m² trenutno imamo oko 17000m² pod plastenicima.

U 2017. godini obezbjeđeno je 19 plastenika  površine 100m² iz donatorskih sredstava. Ove godine, opština je u saradnji sa humanitarnim organizacijama ,,LDSC“ i ,,MAID“ raspisala Javni poziv za dodjelu 20 novih plastenika,  površine po 100m², sa svom dodatnom opremom, gdje Opština i donator učestvuju sa 80% a poljoprivredni proizvođači sa 20% ukupne cijene plastenika. Takođe, donator je  preuzeo obavezu postavljanja plastenika i obezbjeđivanja sadnog materijala zavisno o vremenu proizvodnje.

Danas, 4. oktobra 2018. godine potpisani su ugovori između 20 poljoprivrednih proizvođača sa područja opštine Modriča, koji su ispunili uslove  i opštine Modriča.

„Opština Modriča dugi niz godina ulaže u poljoprivrednu proizvodnju kroz različite projekte kao što je ovaj sada, kao i druge grane poljoprivrede. Ovaj projekat realizujemo zajedno sa donatorima kako bi poljoprivrednicima obezbijedili što bolje uslove za plasteničku proizvodnju. Nadam se da će projekat uspjeti i da će korisnici ostvariti određenu finansijsku korist“, izjavio je zamjenik načelnika Nikola Savić.

 

Odabrani korisnici su prošli obaveznu dvodnevnu obuku za proizvodnju povrća u zaštićenom prostoru za koje će dobiti certifikat.

„Postavili smo plastenik i već smo zasadili salatu, luk i špinat. Sada ćemo imati lakšu i bolju obradu a usjevi će brže stizati. Ostvarićemo i određenu zaradu“, rekao je Kosta Janković, poljoprivredni proizvođač iz Vranjaka.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 48.700 KM, od čega Opština subvecioniše 19.480 KM (40%),  donatori ,,LDSC“ i ,,MAID“ 19.480 KM (40%) i korisnici 9.740 KM (20% ili 487KM svaki korisnik).

„Plastenik će mi služiti prije svega da podmirim svoju porodicu kvalitetnim  i zdravim proizvodom a ostalo će ići u prodaju“, rekla je Anka Todorović, poljoprivredni proizvođač iz Miloševca.

 

Od povrtlarskih kultura koje se gaje u zaštićenom prostoru najzastupljeniji su paradajiz, paprika, salata i luk.

U našim tržnim centrima sve više su zastupljeni domaći proizvodi, tako da poljoprivredni proizvođaći imaju gdje da ih plasiraju.

Izvor:  Opštinska uprava Modriča

 

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...