Home / NOVOSTI / HRONIKA / POTPISAN MEMORANDUM O RAZUMIJEVANJU I SARADNJI SA KALI SAROM – ROMSKIM INFORMATIVNIM CENTROM

POTPISAN MEMORANDUM O RAZUMIJEVANJU I SARADNJI SA KALI SAROM – ROMSKIM INFORMATIVNIM CENTROM

Načelnik opštine Jovica Radulović i izvršna direktorica Kali Sare – Romskog informativnog centra iz Sarajeva Sanela Bešić, potpisani su danas, 19. maja, Memorandum o razumijevanju i saradnji, u zgradi opštinske uprave.

Memorandum je potpisan u sklopu provođenja projekta “Suzbiijanje trgovine ljudima u BiH kroz uključivanje romskih NVO u rad referalnih mehanizama”. Projekat je podržan od strane Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), kroz Program podrške zaštiti ljudskih prava USAID/INSPIRE.

Aktivnosti navedenog projekta imaju za cilj poboljšanu identifikaciju potencijalnih žrtava trgovine ljudima iz reda romske populacije i omogućeno postupanje u skladu sa referalnim mehanizmima za suzbijanje trgovine ljudima u BiH kroz:

– Jačanje kapaciteta predstavnika romskih NVO/medijatora/ članova romske zajednice za efikasniji rad na suzbijanju trgovine ljudima

– Uključivanje predstavnika romskih NVO/medijatora/ članova romske zajednice u rad koordinacionih timova (RMT) u kantonima i entitetima, te uključivanje u rad lokalnih timova za realizaciju Protokola za suzbijanje prosjačenja i drugih oblika trgovine ljudima, Mobilnim identifikacijskim timovima (MiT) i drugim referalnim mehanizmima u BiH.

„Položaj romske populacije na području naše lokalne zajednice je na zavidnom nivou, u smislu da su njihova prava pred organima lokalnih i viših institucija maksimalno ispoštovana. Opština Modriča je jedna od rijetkih koja daje stipendije učenicima romske populacije, koji nastave školovanje nakon osnovne škole. Obrazovanje Roma i njihova inkluzija u društvu je od opšteg interesa za Republiku Srpsku i BiH, jer će se time znatno smanjiti socijalno devijantna ponašanja, koja dolaze od pojedinaca, a ne zaobilaze ni romsku zajednicu. U pripremi je i osnivanje romske organizacije na području opštine Modriča“, istakao je načelnik.

„Osnovni cilj potpisivanja Memoranduma je zajednička borba protiv trgovine ljudima, što je jedan od gorućih problema u cijeloj BiH. Najbolji put za to je jačanje romske zajednice, njihovih kapaciteta, te preduzimanje preventivnih aktivnosti“, rekla je Sanela Bešić.

Memorandumi istog sadržaja potpisani su sa Centrom za socijalni rad i Osnovnom školom „Sveti Sava“.

Izvor:  Opština Modriča – Zvanična stranica opštinske uprave

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...