Home / NOVOSTI / HRONIKA / POMOĆ ZA SIROMAŠNE I BOLESNE *(FOTO+TONSKI ZAPIS)

POMOĆ ZA SIROMAŠNE I BOLESNE *(FOTO+TONSKI ZAPIS)

Božić probudio ljudsko u narodu

MODRIČA – Sveštenici SPC sa jednim brojem privrednika i zemljaka koji se nalaze na privremenom radu u inostranstvu podelili su , 20.godinu zaredom, pečenice i novčanu pomoć za siromašne i bolesne Modričane. Radost Božića osetiće i oni koji nemaju.
Nedeljko Knežević je u Modriču došao iz Gračanice. Invalid je i bez ortopedskih pomagala ne može se kretati.
„Ova pomoć mi puno znači. Supruga sama ne može nam zaraditi. Nemamo svoju kuću, plaćamo kiriju i sve drugo. Za nas dvoje i dete ovo mnogo znači. Proslavljamo u radosti i hvala Crkvi što duži niz godina pomaže nas koji nemamo. Posebno hvala sveštenicima Peri Tanaskoviću i Goranu Panjkovu. I modričkom privredniku Zoranu Šišljagiću koji mi je lično uručio pečenicu. Svima koji praznuju neka je na radost, a da u sreći i zdravlju žive i oni koji praznuju neke druge praznike“, kaže Knežević.
Domaćinstvo Obrada Vidovića je izbegličkom mukom iz Jasenice, na Trebavi, došlo u Modriču. Broji šest članova.
„Ovo je velika stvar i ogroman ljudski čin. Ne radimo niko nigde. Šest članova porodice, bez ove pomoći, na Božić bi imalo prazan sto“, kaže Vidović.
Sveštenik Goran Panjkov naglašava da on i drugi sveštenici modričkih parohija nerado govore da pomažu vernicima.
„Svim čitaocima koji praznuju, čestitam Božić. Očevi Pero, Stamenko, Siniša i ja nastojimo da pomognemo onima koji nemaju. Da se pokaže da treba učiniti radosnim Božić i onima koji nemaju, pa da svi u radosti proslave praznik. Ove godine podelili smo 32.pečenice i uručili dve novčane pomoći. Ne volimo da govorimo kada pomažemo, ali znamo da ta pomoć za neke znači mnogo“, kaže Panjkov.

Ninkovići najdarežljiviji

Dijana Ninković sa suprugom živi i radi u Švajcarskoj. Uključili su se u akciju pomoći bolesnim i siromašnim Modričanima.
„Za nas je to dar od Boga. Srećni smo da možemo pomoći. I suprug i ja ćemo i u narednim vremenima pomagati one koji pomoć drugih trebaju. Ja sam rodom iz Zaječara, sa istoka Srbije. Sa suprugom živim u Modriči pet godina. Doduše, dolazimo iz Švajcarske dva do tri puta godišnje i ove prostore volim i smatram svojim. Neka bi Bog dao da možemo pomoći i od sada“, kaže Dijana Ninković.

Radići uz male Arsiće

Božić je praznik radosti , ali i darivanja. Kada su čuli da u modričkom kraju žive mladi supružnici Slađan(37) i Milijana Arsić(29) sa sedmero dece, Lazo i Danica Radić odmah su pritekli u pomoć. Kažu da je takva praksa i u njihovim zavičajima, u Gornjoj Zelinji i u Cerovici. Arsići zahvalni i prezadovoljni.
„Suprug radi u Brčkom. Od naših sedmero dece, najstarije ima 10, a najmlađe dve godine. Nebojša boluje cerebralnu paralizu. Od države imamo dečiji dodatak i negu i pomoć trećeg lica. Hvala ovim ljudima koji su nam pomogli. Kupili su nam hrane i higijenskih paketa da nam može biti čitavu zimu. Suprug je iz Karačića na Ozrenu, a ja iz Glamoča. Ovde u Modriči spojile su nas sudbine. Imaćemo radost za Božić i čitavu zimu“, kaže Milijana Arsić, majka sedmero dece.
Radići žive i rade u austrijskom gradiću Lakirhenu. Kažu da imaju, pa pomažu.
„Imamo svega u dovoljnim količinama. Puna srca smo pomogli Arsićima. Divan je osećaj kada znate da ste nekom učinili dobro delo. Nastavićemo ovu praksu i u narednim godinama“, rekla je Danica Radić.
Među slavljenicima u modričkom kraju proradila je solidarnost, želja da svi imaju. Ono ljudsko u čoveku došlo je do izražaja.

Tekst i slike: Slađan JEREMIĆ

Tonski zapis: Slađan Jeremić


SUPRUZNICI NINKOVIC OBRADOVALI SIROMASNE U MODRICI

SUPRUZNICI NINKOVIC OBRADOVALI SIROMASNE U MODRICI

BOŽIĆNI PROGRAM – SLAĐAN JEREMIĆ:
SUPRUŽNICI NINKOVIĆ OBRADOVALI SIROMAŠNE U MODRIČI

MODRIČA – Božić je svjetlost i radost unio i u one bolesne i siromašne porodice. Da bi u modričkom kraju božićna trpeza bila slavljenička potrudili su se Srpska pravoslavna crkva, ali i naši zemljaci koji žive i rade u inostranstvu. Među njima su i supružnici Ninković. Sa Dijanom Ninković razgovarao kolega Slađan Jeremić.

 

sha_full_lit

O autoru: SLAĐAN JEREMIĆ

Jeremić Slađan

Autor: Jeremić Slađan – Dugogodišnji novinar, sportski komentator, radio spiker i voditelj raznih manifestacija. Dopisnik više medija iz zemlje i inostranstva.

Facebook komentari

komentari

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

U Modriči obilježen Međunarodni dan gluvih i nagluvih lica *(FOTO+VIDEO)

Dana 23, septembra 2023. godine u SKC Modriča održan je skup povodom Međunarodnog dana gluvih i nagluvih lica. U prisustvu većeg broja članova modričkog Udruženja gluvih i nagluvih i gostiju ...