Home / NOVOSTI / HRONIKA / Podrška UNDP poljoprivrednim proizvođačima sa područja opštine Modriča

Podrška UNDP poljoprivrednim proizvođačima sa područja opštine Modriča

U okviru projekta „Lokalni integrisani razvoj“ (LIR) u periodu od 09. juna  do 10. jula 2017. godine objavljen je Javni poziv za izražavanje interesa fizičkih lica za učešće u aktivnostima podizanja zasada trešnje, jagode i lješnjaka.

Projekat predstavlja trogodišnju inicijativu (2016-2018) koju primarno finansira Evropska unija (EU), a provodi Razvojni program Ujedinjenih nacija u BiH (UNDP BiH), u saradnji sa Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice BiH, Ministarstvom razvoja, poduzetništva i obrta Federacije BiH, Ministarstvom uprave i lokalne samouprave RS i dva entitetska saveza opština i gradova. Projekat ima za cilj podizanje životnog standarda i povećanje socijalne kohezije u BiH putem inkluzivnog održivog socioekonomskog razvoja. U okviru komponente za ekonomski oporavak LIR projekat će direktno podržati ruralna domaćinstva kako bi se povećala cjelokupna ekonomska aktivnost u ciljanim zajednicama i produktivnost lanaca vrijednosti, rezultirajući uspostavom održivih poljoprivrednih gazdinstava i dodatnim i dugoročnim  izvorima prihoda za navedena domaćinstva. Pri tome će poseban fokus biti na ranjivim kategorijama stanovništva u koje spadaju povratnici i raseljena lica, domaćinstva pogođena poplavama tokom maja 2014. godine, osobe sa invaliditetom, romi i pripadnici ostalih manjina, mladi i žene iz ugroženih sredina, te dugoročno nezaposleni.

Na javni poziv su se mogla prijaviti zainteresovan fizička lica sa područja sljedećih jedinica lokalne samouprave: Mostar, Konjic, Orašje, Odžak, Domaljevac – Šamac, Šamac, Žebče, Čelinac i Modriča.

Na osnovu kriterijuma za vrednovanje i bodovanje prijava, navedenih u smjernicama javnog poziva, komisija za evaluaciju pristiglih prijava je jednoglasnom odlukom predložila listu kandidata za učešće u aktivnostima podizanja zasada trešnje, jagode i lješnjaka. Iz opštine Modriča odabrana su tri korisnika za učešće u projektu. Realizacija projekta je počela u utorak, 22. avgusta kada je vršena raspodjela paketa prihrane i zaštite korisnicima, dok je danas, 24. avgusta 2017. godine organizovana podjela sistema za navodnjavanje. Krajem mjeseca očekuje se podjela sadnica jagode.

Izvor: Opštinska uprava Modriča

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...