Home / NOVOSTI / HRONIKA / Počeo Šesti festival akademskog teatra BiH “Fakat” *(FOTO)

Počeo Šesti festival akademskog teatra BiH “Fakat” *(FOTO)

MODRIČA – Predstavom “Pravda za Gulivera” u izvođenju DiS – Pozorišta mladih Banjaluka, u Modriči je večeras počeo Šesti festival akademskog teatra BiH “Fakat”, u okviru kojeg će do 7. juna biti odrigrano šest predstava akademskih pozorišta iz Republike Srpske i Federacije BiH.

Модрича - Сеад ЂулићGlumac Sead Đulić, direktor Centra za dramski odgoj BiH /CDOBiH/, organizatora festivala, rekao je da je cilj festivala, koji se šesti put organizuje u gradovima BiH, širenje ideja teatra i razvijanje akademskih pozorišta, koja su polazne tačke mladim glumcima prema važnim glumačim ostvarenjima.

Đulić je na otvaranju festivala istakao da se nada da će predstave modričkoj publici, posebno mladim, podići granice shvatanja teatra i potrebu za pozorišnom kulturom.

Posjetiocima i domaćinima, Srpskom kulturnom centru i opštini Modriča, Đulić se izvinio zbog promjene programa prvog dana festivala.

– Predstava “Don Kihot” Gradskog pozorišta mladih iz Viteza, kojom je festival trebalo da počne, otkazana je zbog iznenadne teške bolesti glumca glavne uloge u predstavi – rekao je Đulić koji je od 20.00 časova, kao zamjenu, izveo Monodramu “Presuda-Tiha likvidacija”.

Модрича - Никола СавићFestival je zvanično otvorio Nikola Savić, zamjenik načelnika Modriče.

Direktor Srpskog kultrunog centra Modriča Dejan Stojanović izrazio je zadovoljstvo što će Srpski kulturni centar i opština Modriča ugostiti glumce iz Banjaluke, Mostara i Tuzle.

Stojanović je napomenuo da da će sutra, drugog dana festivala, od 20.00 časova Studentsko pozorište “Vlado Zeljković” Univerziteta u Banjaluci, izvesti predstavu “Kralj Ibi”.

U utorak, 6. maja, u 20.00 časova na scenu će izaći glumci Banjalučkog studentskog pozorišta sa predstavom “Prljav veš”, a dan kasnije, u srijedu, 7. maja, od 18.00 časova Mostarski teatar mladih predstaviće se sa predstavom “Oda radosti /deveta nedovršena/”.

U četvrtak, posljednji dan festivala, pozorišta iz Tuzle – UG “Hrvatski teatar soli” Husino, “Teatar kabare” Tuzla, Studentska scena Akademije dramskih umjetnosti Tuzla i Udruženje “Pozorište mladih” Tuzla, izvešće “Bračne igre”.

Stojanović je pozvao građane Modriče da posjete festival.

Cijena pojedinačne karte za predstave je dvije KM.

Izvor: Glas Regije / SRNA

Album slika koji slijedi nije u sklopu prednjeg priloga ali, mi ga dodajemo kao dopunu informacije.
Foto: Studio MDINFO PRODUKCIJA / Huravik Zlatko

 

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...