Home / NOVOSTI / HRONIKA / Pečurke kao hobi

Pečurke kao hobi

Momčilo Šabić iz Modriče već sedam godina je u penziji, a od pre tri meseca počeo je da se bavi proizvodnjom šampinjona.

Momčilo Šabić iz Modriče već sedam godina je u penziji, a od pre tri meseca počeo je da se bavi proizvodnjom šampinjona. U 69. godini Momčilo proizvodnju gljiva smatra hobijem koji ga održava u kondiciji i stalnoj potrebi da nešto radi.

 Momčilo je rođen u Nerodimlju kod Uroševca, na Kosovu. Sa porodicom je došao u Modriču 1983. godine. U svom radnom veku obavljao je razne poslove, uglavnom u poljoprivredi. Kada je otišao u penziju, kako kaže, nije znao šta će sa sobom od dosade. Prvo je zasadio voćnjak, a od pre tri meseca bavi se proizvodnjom pečuraka.

– U kući mi je dosadno jer ne mogu provoditi vreme uz televiziju. Razmišaljao sam šta bih mogao raditi da se što više krećem, da ubijem dosadu. Kada je čovek u pokretu, služi ga i zdravlje. Sve je bolje nego se izležavati – kaže Momčilo Šabić.

On otkriva kako je došao na ideju da uzgaja šampinjone.

– Sada imam 120 vreća. U proseku imam pet kilograma roda po jednoj vreći. Planiram da proširim ovaj tunel na 180 vreća. Nema tu nekakve zarade da se obogatiš, ali može da se zaradi – kaže naš sagovornik.

Momčilo apeluje na sve penzionere ali i na mlade da uzmu i nešto rade. Ima, kaže, posla u poljoprivredi samo treba imati ideju i hteti.

– Penzioneri sede u zadimljenom domu penzionera i satima igraju šah ili karte, što nije zdravo. Bilo bi im bolje i zdravije da se bave nečim. Neka se kreću, biće zdraviji. Kad je o mladima reč, oni moraju da stiču radne navike, a ne da po kafićima sede. Mogu zaraditi sebi za džeparac ili školarinu – zaključuje ovaj penzioner.

Na području Modriče proizvodnjom gljiva se bavi pet porodica i svi imaju sigurnu prodaju.

KIVI U DVORIŠTU

OSIM proizvodnjom gljiva, Momčilo Šabić bavi se i proizvodnjom voća. U dvorištu porodične kuće, koja se nalazi u Ulici Ive Andrića, zasadio je pet stabala kivija.

– Prošle godine ubrao sam 70 kilograma roda ovog zdravog voća. Osim toga imam na selu četiri dunuma pod raznim voćem, zatim plastenik u kome proizvodim povrće za kuću. Uživam u tome – zaključuje Šabić.

Vid Blagojevic_crAutor: Vid Blagojević

Izvor: Novosti

 

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...