Home / NOVOSTI / HRONIKA / Ostoja Savić iz Miloševca pravi burad i kace, popravlja dotrajalo *(FOTO)

Ostoja Savić iz Miloševca pravi burad i kace, popravlja dotrajalo *(FOTO)

MODRIČA – Ostoja Savić iz Miloševca, pitomog ravničarskog sela u Posavini, jedini je kačar u modričkom kraju. Pravi nove kace i burad, ali popravlja i stare. Uz to, bavi se i stočarstvom. Iako živi sam, sve poslove na vreme privede kraju.

Ostoja Savić je vredan i marljiv domaćin, čestit čovek koji se bavi i poljoprivredom. Međutim,kao hobi i neka vrsta zanimanja dođe mu i pravljene i popravka kaca i buradi.

– Otac je živeo 90 godina, a ja imam 63. Otac je to radio, pa sam i ja zavoleo kačarenje. Važno je da se voli ono što se radi – govori Savić.

Pokazuje i objašnjava svaku radnu operaciju.

– Sada sam uključio oblaricu, pa sam izbolovao daske. One se zovu duge, Izoblujem jer površina mora biti glatka i fina. Onda se to postavi, okruži metalnim obručevima. Onda se pripremi utor i sve ide. Ovde se proseče i uklopi se dno. Ide hrastovo, bagremovo ili dudovo drvo – kaže Ostoja Savić.

Priprema i vremešne kace

OSTOJA SAVIC POPRAVLJA I KACEOstoja Savić ručno obluje i doteruje ivice duge.

– To radim da bi sve uklopilo se. Da ne prođe rakija između dasaka. Kada se sve napravi, onda se naspe voda da se drvo ’napne’. Kada upije vodu, nema da iscuri rakija. Ja imam dovoljno buradi, pa je sve ovo, ovih četiri bureta planirano da se proda. Komšije su dolazile i hoće da im to napravim i prodam – kazuje ovaj Miloševljanin.

U dvorištu kuće su i vremešne dve kace. Kaže, nisu njegove.

– To su komšije dovezle. Stradalo je dno, ovde se kaže dano. Valja sada to izmeniti i ubaciti, pa će kace biti kao nove. Ljudi ne čuvaju. Ne sme se to držati na jakom suncu ili tamo gde padaju kiša ili sneg. Moraju se kace i burad čuvati na suhom mestu i mogu da traju duže od 50 godina – govori Savić.

Uzgaja bikove i svinje

Ostoja Savić uzgaja i bikove i svinje. Nema ih ni premnogo ni premalo, nego onako.

– Imam tri bika. Debeli i zdravi. Neću ih još prodati. Treba još da napreduju. Ovde su prasići, ovde oko 15 većih svinja. Ovde je krmača prasilja sa malim mladuncima. Sve podignem i sve prodam. Narod dolazi i kupuje. Inače, živim sam. Nisam se nikada ženio. Nemam žive braće i sestara. To što podignem, što uradim je rezultat dobre organizacije. Mora čovek biti staložen, ne srljati. Poljoprivreda je na prvom mestu, a sve drugo koliko se uradi. Vredi raditi, isplati se – naglasio je Ostoja Savić iz Miloševca kod Modriče.

Pravljenje i obnova kaca i buradi nije mu osnovno zanimanje. Međutim, ne želi da prekida porodičnu tradiciju. Ipak, svestan je da će i tom nasleđu doći kraj kada i njegovo, kako kaže, odzvoni.

Autor: Slađan Jeremić

sha_full_lit

O autoru: SLAĐAN JEREMIĆ

Jeremić Slađan

Autor: Jeremić Slađan – Dugogodišnji novinar, sportski komentator, radio spiker i voditelj raznih manifestacija. Dopisnik više medija iz zemlje i inostranstva.

Facebook komentari

komentari

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...