Home / NOVOSTI / HRONIKA / Osmi sajam privrede u Modriči ponudio i izložbu stoke *(FOTO)

Osmi sajam privrede u Modriči ponudio i izložbu stoke *(FOTO)

Na sajmu izloženo 35 muznih krava i junica

Šampionka iz Skugrića

MODRIČA – Na ovogodišnjoj izložbi stoke i sitnih životinja, organizovanoj u okviru Osmog sajma privrede “Modriča 2017” učešće je uzelo oko 90 izlagača domaćih i sitnih životinja iz BiH,  dok je na izložbi stoke izloženo 30 odabranih grla. Stručni žiri izvršio je izbor najboljih junica i krava. U kategoriji junica treće mesto pripalo je junici Ruže Gavrić, drugo junici sa farme MK Kompani i prvo mesto grlu takođe sa farme Ruže Gavrić. Pored robnih nagrada, vlasnici najboljih junica dobili su i novčane nagrade od 100, 200 i 300 KM.

U kategoriji krava simentalki treće mesto pripalo je grlu vlasništvo Begzade Sarvan, drugo grlu Milenka Kerića i prvo grlu sa farme Jove Stevića. Vlasnici grla su takođe nagrađeni sa 100, 200 i 300 KM, a dodeljene su i robne nagrade. Jovo Stević kaže da ovakva priznanja podstiču na još bolji rad.

“Osvajanje nagrada je svake godine, postalo je tradicija. Naravno, puno nam to znači. Hvala Ministarstvu, lokalnoj zajednici, svim izlagačima, članovima komisije koja je vrednovala grla. Ipak, jedno veliko hvala i vama novinarima. Presrećni smo”, rekao je Stević.

Šampionka sajma

Šampionka sajma je krava sa farme MK Kompani iz Skugrića u vlasništvu Riste Kuzmanovića, kojem je uručeno 500 KM i robne nagrade.

“Ovo je bio dan seljaka koji se bave agrarom. Da pokažemo čime se bavimo. Nisu ovo grla nego majke hraniteljice koje rade na produženju ljudske vrste. U nekim zemljama krave imaju status Boga, a kod nas ih treba više vrednovati. U duši sam takmičar, ovde sam došao da učestvujem, a pobedio sam. Sva roba je bila za pobedu, ali struka je odlučila da moja krava bude šampionka. Drago mi je zbog toga”, podvlači Kuzmanović.

ŠAMPIONKA SAJMA

Zadovoljna i struka

Svoje zadovoljstvo kvalitetom grla na modričkim farmama i organizacijom izložbe izrazio je i rukovodilac dobojskog resora Ministarstva poljoprivrede za pružanje stručnih usluga Dragiša Marković.

“Iza nas je jako loša godina koja nije omogućila izbor većeg broja grla za ovu manifestaciju. Visoke temperature uticale su da smo imali ograničen fond za izložbena grla. Ipak, imali smo 35 grla. Ovde su i naši prijatelji iz Češke koji su odlučivali koje grlo je najbolje. Učinjen je veliki iskorak u proizvodnji priplodnog podmlatka. Možemo se pohvaliti visokim kvalitetom ‘simentalca’ na ovom području”, rekao je dr Marković.

PRVO MESTO KOD MUZNIH KRAVA

Na poligonu ispred Kulturno-sportskog centra u Modriči , pored mlečnih grla bili su izloženi i koze, ovce, svinje i sitne životinje, poljoprivredna mehanizacija, poljoprivredni proizvodi i stočna hrana, te repromaterijal za poljoprivredu.

JOVI STEVICU NAGRADA ZA POBEDNICU KOD MUZNIH KRAVA

Slađan JEREMIĆ

sha_full_lit

O autoru: SLAĐAN JEREMIĆ

Jeremić Slađan

Autor: Jeremić Slađan – Dugogodišnji novinar, sportski komentator, radio spiker i voditelj raznih manifestacija. Dopisnik više medija iz zemlje i inostranstva.

Facebook komentari

komentari

 

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...