Home / NOVOSTI / HRONIKA / ODRŽANO PREDAVANJE ZA POVRTLARE

ODRŽANO PREDAVANJE ZA POVRTLARE

U okviru zimske škole, Odjeljenje za privredu i društvene djelatnosti opštine Modriča u saradnji sa Resorom za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi Doboj organizovalo je 28. marta 2016. godine u Srskom kulturnom centru predavanje za poljoprivredne proizvođače. Predavanju su prisustvovali poljoprivrednici sa područja opština Vukosavlje, Šamac i Modriča, koji se bave povrtlarskom proizvodnjom na otvorenom i zatvorenom prostoru.

Prezentovane su sledeće teme:
– Novi trendovi proizvodnje povrća u zaštićenim i njivskim uslovima, predavač:  Stevan
Mesarević, dipl.ing. poljoprivrede;
– Zaštita povrća od bolesti i štetočina, predavač: mr Slađana Tovirac Berić.

„Danas smo prezentovali usavršavanje tehnologije proizvodnje u plastenicima i povrtlarskih proizvoda na otvorenom prostoru i nove trendove. Već više godina proizvođači povrća proizvode na jednom prostoru a plastenici su prostor koji je zaštićen, koji se ne pomijera i prekriven folijom. Kada se prostor prekrije folijom tada se naruši prirodni proces koji se dešava u zemljištu. Zato su odgajivači obavezni da usklade tehnologiju  sa tim promjenama. Nakon par godina na tom prostoru dolazi do pojave bolesti koje ranije nisu bile prisutne. Iz tih razloga mora više da se vodi računa o navodnjavanju i ishrani. Govorili smo o novim tipovima đubriva koji imaju veću iskorišćenost“, izjavio je Stevan Mesarević.

Izvor: Zvanična prezentacija administrativne službe opštine Modriča

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

POTPISAN MEMORANDUM O RAZUMIJEVANJU I SARADNJI SA KALI SAROM – ROMSKIM INFORMATIVNIM CENTROM

Načelnik opštine Jovica Radulović i izvršna direktorica Kali Sare – Romskog informativnog centra iz Sarajeva Sanela Bešić, potpisani su danas, 19. maja, Memorandum o razumijevanju i saradnji, u zgradi opštinske ...