Home / NOVOSTI / HRONIKA / Održana sjednica Predsjedništva Boračke organizacije Republike Srpske

Održana sjednica Predsjedništva Boračke organizacije Republike Srpske

U prostorijama Opštinske boračke organizacije Modriča, 31. januara 2017. godine održana je sjednica Predsjedništva Boračke organizacije Republike Srpske.

Sjednici su prisustvovali predsjednik Boračke organizacije RS Milomir Savčić, predsjedavajući predsjedništva Boračke organizacije RS Duško Miletić, predsjedavajući Odbora porodica PPB RS Zoran Vidić, predsjedavajući Odbora RVI RS, v. d. načelnika Odjeljenja za boračko – invalidsku zaštitu i opšte poslove u opštini Modriča Bosa Novaković i članovi predsjedništva regija Republike Srpske.

Razmatran je  dnevni red od 16. tačaka, nakon čega je Duško Miletić iznio zaključke:
„Danas smo održali trinaestu sjednicu Predsjedništva na kojoj smo pored problematike unutrašnje organizacije i određenih pravilnika donijeli zaključke kojima ćemo pokušati ispraviti neka loša zakonska rješenja, koja su za posljedicu imala vraćanje velikog broja oružja u RS. Time smo napravili ogromnu štetu i danas smo pokrenuli inicijativu za hitnu izmjenu zakona o oružju i municiji. Želimo da se svo naoružanje koje je vraćeno vrati vlasnicima jer je to njihova privatna imovina i da se hitnom izmjenom zakona stvore povoljniji uslovi za produženje dozvole za nošenje oružja. Pored toga imali smo primjedbu na Zakon na nepokretnosti. U jednom članu je regulisano ko se oslobađa poreza. Sa tim se nismo složili i tražićemo hitnu izmjenu tog člana zakona. Što se tiče stambenog zbrinjavanja očekujemo da se u prvom kvartalu ove godine usvoji Uredba o stambenom zbrinjavanju. Mi prikupljamo podatke po opštinskim boračkim organizacijama kako bi došli do spiskova lica koja iz bilo kojih razloga nisu konkurisala u proteklom periodu. Danas smo tražili i povećanje osnovice za obračun invalidnina i smatramo da je to realno da u 2017. godini ona bude uvećana do 2% a tražili smo i povećanje osnovice za isplatu godišnjeg boračkog dodatka. Nismo zadovoljni isplatom naknade po osnovu odlikovanja jer je rok bio kraj ove godine a evo kraj je januara a Vlada zbog nedostatka sredstava nije tu obavezu izvršila.“

„Boračka organizacija nije inicijator za promjenu prijednoga Zakona o pravima boraca, ne zato što smo zadovoljni rješenjima koje postojeći zakon tretira nego zato što smo u prošlom periodu više puta razgovarali sa predstavnicima Vlade i naišli smo na suprostavljena mišljenja. Oni misle da su postojeća rješenja dobra i da u bliskoj budućnosti ne mogu biti popravljena. Mi smo se u ovom trenutku opredijelili da rješavamo status organizacije ali istovremeno da ne dozvolimo da se postojeća prava umanjuju na štetu boraca. Mislim da smo jedna od rijetkih organizacija gdje neće biti umanjenja prava ali to ne znači da smo zadovoljni i borićemo se da ona u okviru realnog budu uvećana“, istakao je Milomir Savčić, predsjednik Boračke organizacije RS.

Sjednici je predhodio prijem kod načelnika opštine Mladena Krekića u zgradi opštine. Nakon sastanka u opštini delegacija je položila cvijeće na Spomenik borcima za Republiku Srpsku i u spomen sobi.

Izvor: Opštinska uprava Modriča

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...