Home / NOVOSTI / BiH / Održan okrugli sto na temu „Opštinski akcioni planovi za inkluziju romske populacije u lokalnim zajednicama“ *(VIDEO)

Održan okrugli sto na temu „Opštinski akcioni planovi za inkluziju romske populacije u lokalnim zajednicama“ *(VIDEO)

Misija OSCE u Bosni i Hercegovini u saradnji sa Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice BiH i opštinom Modriča organizovala je okrugli sto na temu „Opštinski akcioni planovi za inkluziju romske populacije u lokalnim zajednicama“ koji je održan 15. novembra 2017. godine  u zgradi opštine Modriča.

Okruglom stolu su prisustvovali predstavnici OSCE, Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, opštinskih uprava i centara za socijalni rad iz Vukosavlja, Prnjavora, Broda, Dervente, Doboja,Teslića i Modriče.

Cilj okruglog stola je da se okupe akteri iz nekoliko susjednih opština koji imaju značajan broj roma u sastavu svog stanovništva, da razmijene prakse, pozitivna iskustva, izazove i probleme s kojima se susreću vezano za pitanje integracije roma, kao i pisanje mogućih akcionih planova vezano za pitanje roma.

„Na današnjem sastanku smo istakli važnost izrade  akcionih planova kada je u pitanju romska populacija. Opština Modriča je do sada provela značajne aktivnosti vezano za integraciju roma, kao što je izgradnja infrastrukture, puteva, ulične rasvete i slično. Trenutno je aktuelna izgradnja dvije lamele sa četiri i šest stanova gdje će se useliti najugroženija grupa roma sa područja opštine Modriča. Taj projekat se sprovodi uz podršku Humanitarne međunarodne organizacije Hilfswerk Austria International sa predstavništvom u Sarajevu. Nastojimo se uključiti i u obrazovanje i da romska djeca završe bar osnovnu školu“, istakao je zamjenik načelnika opštine Nikola Savić.

„Mi u okviru naših programskih aktivnosti polažemo veliku pažnju pitanju romske populacije i zaštiti njihovih prava, kao najmnogobrojnije nacionalne manjine. Na današnjem sastanku su  prisutni predstavnici opštine Prnjavor koji su direktno radili na akcionim planovima za integraciju roma i usvojili ih 2015.godine. Danas smo imali priliku da čujemo njihova iskustva, koje su to prepreke i prednosti za izradu akcionog plana. Predstavnik Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH je ukazao na značaj usvajanja lokalnih akcionanih planova za  integraciju roma“, izjavila je Brankica Tešanović, službenica za ljudska prava u kancelarije OSCE.

„Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, odnosno Vijeće ministara je 19. jula 2017. godine usvojilo novi akcioni plan za period 2017-2020. godine i obavezalo se da redovno izdvaja finansijska sredstva za integraciju roma. U 2017. godini izdvojeno je 2.100.000 KM. Lokalne zajednice koje imaju izrađene akcione planove imaju dobar temelj i okvir da se uključe u realizaciju rješavanja problema roma na svom području. To je dokument koji omogućava da se može aplicirati prema sredstvima donatora i od većih nivoa vlasti“, rekao je Želimir Lalić, šef Odsjeka za zaštitu prava pripadnika nacionalnih manjina u Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Izvor: Opštinska uprava Modriča


Video koji slijedi nije u sklopu prednjeg priloga, ali ga dodajemo kao dopunu informacije. Video je preuzet sa YouTube kanala TVK3.

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

U Modriči obilježen Međunarodni dan gluvih i nagluvih lica *(FOTO+VIDEO)

Dana 23, septembra 2023. godine u SKC Modriča održan je skup povodom Međunarodnog dana gluvih i nagluvih lica. U prisustvu većeg broja članova modričkog Udruženja gluvih i nagluvih i gostiju ...