Home / NOVOSTI / HRONIKA / ODIGRANA HUMANITARNA UTAKMICA ZA POMOĆ DJECI SA POSEBNIM POTREBAMA * (VIDEO+POSEBAN PRILOG)

ODIGRANA HUMANITARNA UTAKMICA ZA POMOĆ DJECI SA POSEBNIM POTREBAMA * (VIDEO+POSEBAN PRILOG)

U organizaciji FK Modriča Maksima i Fondacije Petar Jelić,  30. marta 2016. godine na stadionu dr Milan Jelić odigrana je humanitarna utakmica između selekcija Humanih zvijezda Hrvatske i Fondacije Petar Jelić. Sav prihod od utakmice namijenjen je za pomoć novootvorenom Centru za djecu sa posebnim potrebama „Sunce Oberwallisa“ u Modriči.

Za selekciju Humanih zvezda Hrvatske nastupile su mnoge fudbalske veličine koje su 1998. godine  igrale za reprezantaciju Hrvatske, kada je osvojila bronzu na svjetskom prvenstvu. Selekciju Fondacije Petar Jelić činili su  bivši i sadašnji prvotimci i reprezentativci, Bosne i Hercegovine i Srbije.

Utakmicu su sa tribina pratili načelnik opštine Mladen Krekić sa saradnicima, generalni sekretar fudbalskog saveza RS Rodoljub Petković, potpredsjednik fudbalskog saveza BiH Darko Ljubojević, legendarni trener FK „Crvena zvezda“ Ljupko Petrović, legendarni fudbaler i trener jugoslovenskog doba Ivica Grnja kao i veći broj posjetilaca.

Izvor: Zvanična prezentacija administrativne službe opštine Modriča

Video koji slijedi nije u sklopu gornjeg priloga, ali ga dodajemo kao dopunu informacije. Isti je preuzet sa YouTube kanala TVK3.

POSEBAN DODATAK
Autor:  Zlatko Huravik, urednik portala modričaINFO

Povodom odigravanja ove humanitarne utakmice objavili smo na našem portalu više priloga, slika, tonski  i video prilog, te smatramo da je dat adekvatan tretman ovoj manifestaciji jer sve u konačnici ima za cilj da se ovim putem i nadalje animiraju pojedinci, institucije i privredni subjekti da u skladu sa svojim mogućnostima pomažu rad ovog Dnevnog centra.

Za  izgradnji ovog centra najzaslužniji su švajcarska fondacija Oberwaliis – fur Kinder unserer Welt (Djeca našeg svijeta) i Opština Modriča. Kao spona ovim subjektima bio je naš sugrađanin i humanista  Branko Vidić.
Ovu humanitarnu utakmicu organizovala je Fondacija Petar Jelić i na taj način dala svoj doprinos radu Dnevnog cenra.  U dosadašnjim sličnim humanitarnim akcijama i donacijama pored Fondacije Petar Jelić  istakli su se i druga lica i subjekti, kao npr. Raiffeisen Banka, Firma Robot, Humanitarna organizacija Srcem za Modriču” i drugi. O njihovom doprinosu Dnevnom centru postavljeno je više objava i na našem portalu.

[g-slider gid=”15905″ width=”100%” height=”55%”]

.
.
Međutim, uočilii smo da nema objava, tj. adekvatnih informacija o konkretnom učešću tj. doprinosu Opštine Modriča u realizaciji i pomaganju tekućeg rada Dnevnog centra, pa smo se obratili nadležnima u Opštini i, na naše zadovoljstvo,  u najkraćem roku smo i dobili tražene informacije.
Smatramo za potrebnim da javnosti prezenujemo i tu zvaničnu i kompletnu informaciju, tim više što je konkretan doprinos Opštine u izgradnji i tekućem finansiranju rada Dnevnog centra itekako značajan.
Nastojat ćemo da u narednom periodu pripremimo adekvatne priloge i o drugim učesnicima i donatorima ovog projekta.
Stoga, za ovaj put, opštinsku informaciju prenosimo u cjelosti.

DNEVNI CENTAR ZA DJECU SA POSEBNIM POTREBAMA „SUNCE OBERWALISA“

Opština Modriča je nekoliko godina unazad ulagala izuzetne napore da pronađe neophodna sredstva za izgradnju Dnevnog centra za djecu sa posebnim potrebama. Nakon izrade idejnog projekta sve aktivnosti su bile usmjerene na pronalazak donatora ili sufinansijera za ovako human projekat.

Nakon obavljanja više razgovora i dostavljanja projektnog prijedloga većem broju potencijalnih donatora uslijedio je pozitivan odgovor od Fondacije  „Oberwalis“ do koje je opština Modriča došla posredstvom Branka Vidića koji se nalazi na privremenom radu u Švajcarskoj.

01.06.2015. god su počeli građevinski radovi kojima je predhodilo potpisivanje sporazuma između opštine Modriča i Fondacije, a zatim i Fondacije sa izvođačem radova.

Sredstvima Fondacije izgrađenje i opremljen prizemni objekat korisne površine 276,41 m2 u kojem se nalaze: dvije učionice, dnevni boravak za djecu, čajna kuhinja sa trpezarijom, prostorija za pružanje medicinskog tretmana, kancelarija za administraciju, mokri čvorovi za osoblje i invalidna lica, kotlovnica i tarase. Kompletan objekat i ugrađeni namještaj je prilagođen nesmetanom kretanju lica sa invaliditetom prema ranije pripremljenom projektu.

Opština Modriča je finansirala i obezbjedila adekvatnu parcelu veličine 1.125 mte svu potrebnu prateću dokumentaciju, i to: priključke na vodu i elektro mrežu, troškove građevinske dozvole (GGZ,renta), protivpožarnu, vodo i elektro saglasnosti, izvode iz RGU, troškove tehničkog pregleda, troškove izdavanja upotrebne dozvole, uređenje parkinga kod objekta i sl.

Objekat je svečano otvoren 17.10.2015. godine i prema ranijem dogovoru predat na upravljanje i organizaciju rada Udruženju za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim licima.

Opština Modriča je od dana otvaranja prihvatila finansiranje svih fiksnih troškova (električna energija, voda, odvoz smeća, telefon, internet i dr.) za nesmetani rad centra.  Zajedno sa Centrom za socijalni rad obezbijedila je i jednog stručnog radnika ( diplomirani psiholog) na puno radno vrijeme.

Osim toga aktivno se uključila i u aktivnosti obezbjeđivanja donacija kako bi se olakšao rad Udruženja koje koristi ovaj objekat i njime upravlja.

Obezbijeđene su donacije u vidu finansijske pomoći, i to: TC Robot 5.000 KM, Raifaissen banka 10.000 KM, grant opštine Modriča 3.000 KM,  a u toku su i druge projektne aktivnosti kojima je obuhvaćen ovaj Dnevni centar.

 

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...