Home / NOVOSTI / HRONIKA / Obilježeno 25 godina od formiranja Trebavske brigade *(VIDEO)

Obilježeno 25 godina od formiranja Trebavske brigade *(VIDEO)

MODRIČASluženjem parastosa i polaganjem cvijeća na Centralni spomenik poginulim borcima Vojske Republike Srpske i u spomen-sobi Boračke ogranizacije, u Modriči je danas obilježeno 25 godina od formiranja Prve lake trebavske pješadijske brigade iz koje je u proteklom ratu poginulo 346 boraca, a više od 1.000 je ranjeno.

Predsjednik opštinske Boračke organizacije Milutin Vračević rekao je da je obilježavanje Dana Trebavske brigade prilika da se ukaže na značaj odbrambeno-otadžbinskog rata i ulogu ove jedinice u odbrani srpskog naroda na ovom prostoru.

On je istakao da se podsjećanjem na ratni put ove jedinice evociraju i uspomene na poginule borce, saborce umrle nakon rata i ratne vojne invalide koji su najzaslužniji za slobodu.

Bivši komandir Treće pješadijske čete u Trebavskoj brigadi Željko Terzić istakao je da je ova brigada ostvarila važnu ulogu, sačuvala je srpske teritorije na kojima i sada živi domicilno srpsko stanovništvo.

– Pale su velike žrtve, ali one nisu uzaludne pošto danas imamo Republiku Srpsku, bez koje ne bi bilo ni Srba na ovom prostoru – rekao je Terzić.

Pripadnik Trebavske brigade Savo Ilić iz Miloševca rekao je da je najznačajniji uspjeh ove jedinice odbrana grada Modriče, učešće u operaciji “Koridor”, te pomoć u odbrani srpskog naroda na Ozrenu, Doboju i Glamoču.

– Trebavska brigada od dana formiranja do kraja rata, do rasformiranja, učestovala je u borbama na gradačačkom, oraškom i dobojskom ratištu, na kojima je zaustavljen neprijatelj i spriječeno stradanje srpskog stanovništva – napomenuo je Ilić.

Sjećajući se rata, Ilić kaže da je gubitak saborca bio nateži trenutak.

– Ti trenuci se ne mogu i ne smiju zaboraviti, a naša obaveza je da o tome govorimo potomcima – rekao je Ilić.

Cvijeće na centralno spomen-obilježje i Spomen-sobi položili su predstavnici organizacija koje okupljaju boračke kategorije, načelnik opštine Modriča Mladen Krekić, poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske iz Modriče Bojan Vidić i predsjednik Skupštine opštine Siniša Nikić.

Izvor: Glas Regije / SRNA

Video koji slijedi nije u sklopu prednjeg priloga, ali ga dodajemo kao dopunu informacije. Video je preuzet sa YouTube kanala TVK3.

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...