Home / NOVOSTI / HRONIKA / Obilježena dvadeset osma godišnjica Proboja Koridora *(VIDEO)

Obilježena dvadeset osma godišnjica Proboja Koridora *(VIDEO)

Na Dugoj Njivi 21. juna 2020. godine  obilježena je dvadeset osma godišnjica Proboja Koridora. Događaju su prisustvovali najviši zvaničnici Republike Srpske:  srpski član predsjedništva BiH Milorad Dodik, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Duško Milunović,  načelnik opštine Modriča Mladen Krekić sa saradnicima,  predstavnici Opštinske boračke organizacije iz Modriče i iz drugih opština Republike Srpske.

Događaj je obilježen na skroman način u skladu sa mjerama prevencije širenja zaraze virusom korona i zabrane javnih okupljanja u većem broju.

U manastiru Svetog proroka Ilije njegovo preosveštenstvo vladika zvorničko – tuzlanski Fotije sa sveštenstvom služio je Svetu arhijerejsku liturgiju, a potom održao parastos ispred Spomenika poginulim borcima u Odbrambeno otadžbinskom ratu.

Na Spomenik poginulim borcima cvijeće su u ime institucija Republike Srpske položili   srpski član predsjedništva BiH Milorad Dodik i predsjednik Odbora za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova. Potom su po jednu ružu položili poslanici Narodne Skupštine RS, ministri u Vladi RS, predstavnici opština Prnjavor, Brod, Šamac, Derventa, Pelagićevo, Vukosavlje i Modriča; predstavnici Boračke organizacije RS, organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila RS, SUBNOR-a, Saveza logoraša RS, Saveza ratnih vojnih invalida RS, udruženja veterana RS; delegacije Trećeg pješadijskog RS puka, MUP-a, učesnici marša „12 kilometara za 12 banjalučkih beba“ iz Osječana i ostale nevladine organizacije i udruženja proistekla iz Odbrambeno – otadžbinskog rata Republike Srpske.

„Ovo je važan dan u istoriji našeg naroda i svrstava se u najvažnije datume za naše nacionalno oslobođenje. Proboj koridora je integrisao zapadni i istočni dio Republike Srpske. Važno je da se ovdje okupljamo i prisjećamo tog važnog događaja. Donesena je hrabra odluka od strane naše vojske i tadašnjeg političkog rukovodstva u vrijeme kada su uvedene sankcije, zabranjeni letovi i nije bilo mogućnosti da se dopremi kiseonik za bebe u banjalučkoj bolnici, koje su nažalost preminule. Ni njihova smrt nije probudila savjest na nivou Ujedinjenih nacija i bilo je logično da se na ovaj način pristupi integrisanju prostora i proboju Koridora života. Želim da izrazim zahvalnost svim učesnicima Koridora jer bez ove pobjede možda nebi bilo ni Republike Srpske.“, izjavio je srpski član predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Ministar Milunović je rekao : „Ovo je bila jedna od najvažnijih bitaka u Odbrambeno – otadžbinskom ratu. Preko milion ljudi je bilo u okruženju i nismo imali drugog izbora nego da u jednoj ofanzivnoj operaciji izvršimo proboj Koridora i spojimo se sa maticom Srbijom. Iz tog razloga je bitka i nazvana Koridor života. Pokušali su da nas strpaju u geto, bebe su umirale zbog nedostatka kiseonika, a kakva bi bila sudbina svih nas da ovaj proboj nije izvršen veliko je pitanje. Naša je obaveza da obilježavamo ovaj datum, da slavimo pobjedu i da se prisjećamo naših poginulih u ovoj bitci.“

Izvor: Opštinska uprava Modriča

Video koji slijedi nije u sklopu prednjeg priloga ali ga dodajemo kao dopunu informacije.
Video je preuzet sa YouTube kanala TV K3.

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...