Home / NOVOSTI / HRONIKA / Obilježavanje susreta boraca Prvog krajiškog i Istočnobosanskog korpusa Vojske Republike Srpske i Dana Trebavske brigade u Skugriću *(VIDEO)

Obilježavanje susreta boraca Prvog krajiškog i Istočnobosanskog korpusa Vojske Republike Srpske i Dana Trebavske brigade u Skugriću *(VIDEO)

U Skugriću, 20. juna 2020. godine održana je manifestacija obilježavanja godišnjice susreta boraca Prvog krajiškog i Istočnobosanskog korpusa i Dana Trebavske brigade. Do susreta boraca dva korpusa došlo je 26. juna 1992. godine tokom operacije Proboja Koridora, operacije za opstanak srpskog naroda i njegovo jedinstvo u Republici Srpskoj.

Manifestacija je održana ispred Spomen obilježja koje se nalazi na mjestu gdje su se 1992. godine susreli borci Prvog krajiškog i Istočnobosanskog korpusa, na skroman način u skladu sa mjerama prevencije širenja zaraze virusom korona i zabrane javnih okupljanja u većem broju od 50.

Događaju su prisustvovali načelnik opštine Modriča Mladen Krekić, zamjenik načelnika Nikola Savić, sveštenici Srpske pravoslavne crkve, predstavnici Boračke organizacije opštine Modriča, učesnici Proboja Koridora – Prvog krajiškog i  Istočnobosanskog korpusa i  građani.

Sveštenici Srpske pravoslavne crkve su služili parastos svim poginulim borcima Vojske Republike Srpske.

Cvijeće na Spomen obilježje su položili: načelnik opštine Modriča Mladen Krekić i zamjenik načelnika Nikola Savić; delegacija Opštinske boračke organizacije  Modriča, Mjesne boračke organizacije Skugrić i  Trebavske brigade; predstavnici Udruženja veterana opštine Modriča; predstavnici; Druge posavske brigade;  OBO Šamac; OBO Pelagićevo; Gradske boračke organicacije Prijedor i Prvog bataljona Vojne policije Prvog kraiškog korpusa

U ime domaćina prisutnima se obratio Milorad Stanković koji je bio komandant dobrovoljačkog odreda Tolisa, zahvalio se svima koji su došli na svečanost i rekao: “Te 1992. godine smo živjeli u okruženju bez osnovnih životnih namirnica.  Bili smo osječeni od svijeta ali smo imali veliki moral da istrajemo. Krenuli smo ka slobodi i uspjeli u tome.“

Jedan od učesnika Proboja Koridora, komandir čete  specijalnog bataljona Druge posavske brigade Milan Nikolić obratio se u ime Istočnobosanskog korpusa Vojske Republike Srpske.

„Nakon višemjesečne blokade spojili smo se tada sa svojim saborcima. Spajanje je počelo dovikivanjem i pominjanjem imena i slava jer se nismo mogli drugačije raspoznati. To je bio početak nove istorije srpskog naroda“, istakao je Nikolić.

U ime Krajiškog korpusa govorio je Branko Vasilić, član predsjedništva boračke organizacije grada Prijedor koji je u ratu bio pomoćnik komandanta 43. Prijedorske motorizovane brigade te istakao: „ Danas se nalazimo na jednom svetom mjestu. Ovo su naši svetionici, naši putokazi a posebno generacija koje dolaze posle nas i treba da obilježavamo ove datume.

Ovom prilikom prisutnima se obratio načelnik opštine Mladen Krekić. U svom obraćanju naglasio je važnost ovog datuma i rekao: „Ovo je mjesto gdje su se spojili korpusi i možda po prvi put pomenulo ime Srpska Republika. Do susreta je moralo doći jer ništa u tom momentu nije funkcionisalo.  Danas se ovdje nismo sastali radi sebe, nego zbog svih onih  koji dadoše svoje živote, a neki dijelove tijela. Sa ovog skupa ponovo šaljemo poruku mira i da se to vrijeme više nikada ne ponovi.“

Izvor: Opštinska uprava Modriča

Video koji slijedi nije u sklopu prednjeg priloga ali ga dodajemo kao dopunu informacije.
Video je naš snimak uživo emitovan na FB Modričainfo tokom manifestacije a naknadno postavljen i na YouTube Modričainfo.

Video koji slijedi nije u sklopu prednjeg priloga ali ga dodajemo kao dopunu informacije.
Video je preuzet sa YouTube kanala TV K3.

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...