Home / NOVOSTI / HRONIKA / Obeležena školska slava u Modriči: ĐAKE OBRADOVAO SVETI SAVA

Obeležena školska slava u Modriči: ĐAKE OBRADOVAO SVETI SAVA

MODRIČA – Školska slava Sveti Sava obeležena je u Modriči i ove godine, ali bez tradicionalnih akademija za učenike, prosvetne radnike i građane.

Zbog epidemiološke situacije u OŠ“Sutjeska“ Savindan je obeležen slavskim obredom i lomljenjem slavskog kolača. Protojerej i veroučitelj u OŠ“Sutjeska“ Nikola Goranović je istakao da se ime i delo Svetog Save pamte i proslavljaju kroz vekove, te da je bilo mnogo složenijih situacija od ovovremenih.

SKOLSKA SLAVA SVETI SAVA

SKOLSKA SLAVA SVETI SAVA

„Ova godina je specifična, a znamo da naš narod pamti mnogo teži period kada je kroz istoriju bio u mnogo težoj poziciji, a ime Svetog Save proslavljalo se u crkvama, negde i u školama. I ove godine situacija je neuobičajena, ali ne smemo zaboraviti ime i delo Svetog Save jer se mora pamtiti ono što je za nas radio Sveti Sava. Jer, on je naš prosvetitelj, duhovni i u svakom drugom smislu. Osnivao je bolnice, škole, podizao crkve. Svetosavski je put kojim mi treba da idemo“, poručio je Goranović.

Svečanosti je prisustvovao i načelnik Modriče Jovica Radulović koji je učenicima, prosvetnim radnicima i građanima čestitao veliki praznik. Radulović je đacima koji su učestvovali u izvođenju Himne Svetom Savi uručio prigodne poklone.

NACELNIK OBRADOVAO NAJMLADJE UCENIKE

NAČELNIK OBRADOVAO NAJMLADJE UČENIKE

„Tu smo da proslavimo školsku slavu, da poručimo da rukovodstvo Modriče stoji na raspolaganju za materijalni i svaki drugi vid podrške. U skromnijoj formi obeležavamo Svetog Savu zbog pandemije, ali sa sveštenstvom smo u istom značaju molitveno se prisetili lika i svih dela Svetog Save. Takođe, nadam se da smo obradovali osnovnoškolce, uručivši im prigodne poklone“, rekao je Radulović.

LOMLJENJE SLAVSKOG KOLACA

LOMLJENJE SLAVSKOG KOLACA

Direktorka škole Zorica Vasiljević takođe je uputila čestitku svim učenicima i prosvetarima poželevši dobar uspeh i u novim okolnostima.

„Obeležavamo školsku slavu slavskim žitom, svećom, kolačem i vinom. Učenici su imali nastavu, ali ceo radni dan posvećen je Svetom Savi. Srpski narod je slavu slavio i u mnogo težim vremenima. Sada su posebne okolnosti, ali smo se okupili onako kako smo mogli“, rekla je direktorka Vasiljević.

U centralnoj i područnim školama Sutjeska broji 760 učenika i 105 zaposlenih.

Slađan JEREMIĆ

sha_full_lit

O autoru: SLAĐAN JEREMIĆ

Jeremić Slađan

Autor: Jeremić Slađan – Dugogodišnji novinar, sportski komentator, radio spiker i voditelj raznih manifestacija. Dopisnik više medija iz zemlje i inostranstva.

Facebook komentari

komentari

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...