Home / NOVOSTI / HRONIKA / Navršava se 12 godina od smrti Dr Milana Jelića *(VIDEO)
DOBROTOM ZADUZIO GENERACIJE

Navršava se 12 godina od smrti Dr Milana Jelića *(VIDEO)

UVEK ĆE TRAJATI

MODRIČA –U Modriči će 1.i 2.oktobra biti održan 10.Memorijal „Dr Milan Jelić“ na kome će nastupiti omladinci iz više klubova iz Srbije, Hrvatske, Federacije BiH i Republike Srpske. Tim povodom, u Modriči je održano Donatorsko veče na kojoj je prikupljeno oko 150 hiljada maraka za što kvalitetniju organizaciju Memorijala, ali i za razvoj omladinskog fudbala u tom gradu.

Navršava se 12 godina od smrti Milana Jelića, a njegova vizija i energija prisutne su na svakom mestu. Neke su realizovane, pojedine čekaju zgodniji trenutak za to. Državnik, privrednik, humanista, patriota,  sportski radnik, fudbalofil bez konkurencije na ovim prostorima. Iz tih razloga, nedavno je u Modriči organizovano Donatorsko veče u cilju što bolje organizacije 10.Memorijala. Pozivi su upućeni Crvenoj zvezdi, Partizanu, OFK Beogradu, Radu, jednom broju klubova u Hrvatskoj, Federaciji BiH i Republici Srpskoj. Neophodna su značajna sredstva da se ove godine sadržajnija manifestacija uspešno realizuje. Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik za ove namene izdvojio je 100 hiljada maraka, a porodica Dodik će Memorijal podržati sa dodatnih 5 hiljada. Lik i delo Milana Jelića u najmanju ruku to zaslužuju, rekao je Milorad Dodik, njegov prijatelj i saradnik iz srećnih vremena, posebno iz perioda kada je Jelić bio 6.predsednik Srpske.

„Milan Jelić je moj prijatelj. Prošlo je neverovatnih 12 godina od kako je otišao od nas, ali i to vreme je dokaz da ga nismo napustili. Ostali smo privrženi onom što je on bio: najbolji među nama, odličan privrednik, sportista, političar, državnik, predsednik Republike Srpske. Njegova energija je sve okupljala, živeo je brzo, kao da je to bio nagoveštaj da će iznenada i prerano otići od nas. Drago mi je da nas je Donatorsko veče okupilo i da ga se sećamo. Bio je najvažniji čovek u fudbalskoj organizaciji RS i BiH, stigao do Uefe. I sama njegova sahrana okupila je velike autoritete Evrope i sveta. I film ’Predsednik’ autora Slađana Jeremića koji je rađen u produkciji Radio – televizije RS, pa i Fond ’Dr Milan Jelić’, te Memorijal u Modriči su u znak poštovanja Milana Jelića. Najbolji naši studenti stipendirani su iz te Fondacije. Ostajemo u kontinuitetu okupljeni oko ideja i vizije dragog Milana Jelića“, poručio je Milorad Dodik, srpski član Predsedništva BiH.

Milan Jelić bio mu je otac, teško mu je da ne bude ličan, ali Petar Jelić je kao predsednik FK Modriča sve učinio da 10.Memorijal bude bolji, kvalitetniji i masovniji od ranijih, a Donatorsko veče u susret dvodnevnom programu nagoveštaj je toga.

„Sećanje na čoveka koji je predstavljao deo istorije Modriče i Republike Srpske. Neobično je da ja govorim o njemu, bio mi je otac, ali znam da delim mišljenje većine. Hvala svima koji su uz nas. Organizujemo međunarodnu fudbalsku manifestaciju, desetu po redu, pa se nadam da ćemo je proširiti u narednim godinama. I sada će privući veliki broj ekipa iz regiona. Očekujem i sada da će Memorijal biti na zavidonom nivou“, rekao je Petar Jelić, predsednik FK Modriča.

Milan Jelić je voleo decu, a ona mu uzvraćaju igrom, pa i Donatorsko veče i dvodnevni Memorijal – sve je u slavu velikogh čoveka.

„Bio je čudo za mlade ljude. Voleo je decu, voleo je sve ljude. Na stadionu u Modriči je ostavio život, pa je red da se na tom stadionu uvek odužimo velikom čoveku. To je sećanje na Milana Jelića. Treba da pomažemo FK Modriču, živeo je za taj klub. Fudbal je bio igra njegovog života. Generacije su dužne Milanu Jeliću, uvek mu se trebamo odužiti na razne načine. Bio je neponovljiv“, rekao je Mladen Krekić, načelnik Modriče.

Prvog dana 10.Memorijala u utorak, 1.oktobra, utakmice će početi u 9 časova, zvanično otvaranje manifestacije je u podne, a finalni susret u sredu od 16 časova.

Redaće se Memorijali, nizaće se godine od iznenadne smrti Milana Jelića u 52.godini života, ali njegovi lik i delo trajaće u narodu. Njemu u slavu, a svima na ponos.

Zaslužio je i više…

Autor: Slađan JEREMIĆ

POMEN
Danas(ponedeljak) na Gradskom groblju u Modriči u 11 časova biće služen pomen i parastos Dr Milanu Jeliću, šestom predsedniku Republike Srpske i nekadašnjem predsedniku FSRS i FSBiH. Potom će cveće na Jelićev grob položiti Željka Cvijanović, predsednica Republike Srpske, delegacije Narodne skupštine i Vlade Republike Srpske, potom Milorad Dodik, srpski član Predsedništva BiH, delegacije Parlamentarne skupštine BiH i Saveta ministara, Boračke organizacije RS, opštine Modriča, Fonda „Dr Milan Jelić“, FK Modriča i brojne druge delegacije.
Dr Milan Jelić rođen je 26.marta 1956.godine u Koprivni kod Modriče, a iznenada preminuo 30.septembra 2007.godine od posledica srčanog udara.

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...