Home / NOVOSTI / BiH / Najava: IX Međunarodni sajam ruralnog stvaralaštva TAREVCI 2018

Najava: IX Međunarodni sajam ruralnog stvaralaštva TAREVCI 2018

Opšta poljoprivredna zadruga „Tarevci” p.o. iz Tarevaca, opština Modriča, u saradnji sa  Opštinom Modriča, Nezavisnim biroom za razvoj Modriča, Udruženjem „4T“ Tarevci-Modriča , Udruženjem “Povratak, posao i opstanak u modričkoj regiji”, Mjesnom zajednicom Tarevci, Opštinom Vukosavlje i Zadružnim Savezom Republike Srpske organizuje IX Međunarodni sajam ruralnog stvaralaštva TAREVCI 2018.

Sajam će se održati 19.07 (četvrtak), 20.07 (petak) i 21.07 (subota) 2018. godine.

Sajam se održava u centru Tarevaca na glavnom seoskom trgu sa naslonom na Omladinski dom, njegove kapacitete i infrastrukturu. Na trgu će biti štandovi svih učesnika, otvaranje i zatvaranje Sajma, a u Omladinskom domu će biti edukativni sadržaji,
U okviru Sajma, u subotu 21. jula 2018. godine održava se izložbeno-prodajni dan poljoprivredno-prehrambenih proizvoda, sa smotrom kulturno-umjetničkih društava iz Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Pozivamo sve poljoprivredne proizvođače, njihova udruženja i zemljoradničke zadruge, prerađivače poljoprivrednih proizvoda i njihova udruženja i zadruge, turističke organizacije, proizvođače ostalih ruralnih proizvoda (seosko zanatstvo, kućna radinost,itd.) da dođu na IX sajam kao izlagači. Za dodatne informacije možete se javiti kontakt osobi Nahdet Sulejmenu, na telefon: 061/178-459.

 

PROGRAM IX MEĐUNARODNOG SAJMA RURALNOG STVARALAŠTVA TAREVCI 2018

19.07.2018 (ČETVRTAK)

10:00 – 10:30 h. Otvaranje posthumne izložbe umjetničkih djela, nedavno preminulog akademskog slikara Kemala Širbegovića rođenog u Modriči koji je od 1972. godine radio i stvarao u Parizu.

10:30 – 13:30 h: Naučno savjetovanje/radionica: Lokalni ekonomski razvoj – stanje i kako ga poboljšati: „Praktična iskustva u sektoru poljoprivrede i ruralnog razvoja u BiH od pretpristupa do članstva u EU“.

– Tema: „Mogućnosti, prilike i izazovi korišćenja predpristupnih fondova EU za brži ruralni i ukupni razvoj lokalnih zajednica i regija“ (ekspert Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH – gospodin Emir Đedović)

– Tema: „Implementacija Strateškog plana ruralnog razvoja Bosne i Hercegovine“(ekspert Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH – gospodin Emir Đedović)

– Tema: Promocija Vizije ruralnog razvoja Mjesne zajednice Tarevci 2017-2027 (Mustafa Mustajbegović,mag. pol.).

Naučno savjetovanje/radionica je namijenjeno svim načelnicima opština, načelnicima i drugim djelatnicima odjeljenja za privredu i poljoprivredu, naprednim poljoprivrednim proizvođačima i prerađivačima iz Sjeveroistočne BiH( Bosanska Posavina, Semberija i Tuzlanski kanton) i cijele Bosne i Hercegovine. Glavni suorganizator Naučnog savjetovanja/radionice je Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine.

13:30 – 14:30 h: Obilazak Tarevaca, posjeta Agro-biznis centru Tarevci i povratak na ručak.

14:30 – 15:30 h: Ručak u Omladinskom domu za sve učesnike.

 

20.07.2018 (PETAK)

10:00 – 13:00 h: Naučno savjetovanje na temu: “Lokalni ekonomski razvoj – stanje i kako ga poboljšati: korištenje potencijala naše zemlje za razvoj inovativnog i konkurentnog ruralnog turizma“

Tema 1: Značaj, činioci i efekti razvoja ruralnog turizma za ukupni ruralni razvoj (Docent, Dr. Aleksandar Đurić, Savjetnik Ministra za turizam u Ministarstvu trgovine i turizma RS.)

Tema 2: „Mogućnosti, prilike i izazovi korišćenja predpristupnih fondova EU u bržem razvoju ruralnog turizma i ukupnog ruralnog razvoja lokalnih zajednica i regija u Bosni i Hercegovini“ (ekspert Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH – gospodin Emir Đedović)

Tema 3: Značaj i uloga inovativnog Marketinga u razvoju ruralnog turizma (Prof.Dr. Drago Cvijanović, Dekan Fakulteta za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji)

Tema 4: Nastanak i razvoj uspješnog seoskog turističkog domaćinstva i etno sela ( Željko Sredić)

Tema 5: Promocija Programa razvoja ruralnog turizma u Mjesnoj zajednici Tarevci 2017-2027 (Mustafa Mustajbegović, mag.pol.).

Moderatori Savjetovanja su Mato Mikić, Izvršni direktor Nezavisnog biroa za razvoj Modriča i Smail Ibrahimpašić, Predsjednik Skupštine Opšte poljoprivredne zadruge „Tarevci“ sa p.o.
Nosioci organizovanja Savjetovanja su Opšta poljoprivredna zadruga „Tarevci“ sa p.o. i Opština Modriča, u partnerstvu sa Nezavisnim biroom  za razvoj Modriča, Udruženjem „ 4 T „ Tarevci/Modriča,
Ministarstvom trgovine i turizma i Turističkim savezom Tuzlanskog kantona i Ministarstva trgovine i turizma i Turističke organizacije Republike Srpske .
Za uvodna izlaganja obezbijedili smo ugledne naučne radnike i praktičare iz oblasti razvoja ruralnog turizma iz BiH i Srbije, te predstavljanje praktičnih iskustava realizacije jednog uspješnog projekta transformacije jednog poljoprivrednog gazdinstvo u Zapadnoj Srbiji u poljoprivredno-turističko gazdinstvo.

13:00 – 13:30 h: Obilazak Tarevaca, posjeta Agro-biznis centru Tarevci i povratak na ručak

13:30 – 14:00 h: Ručak u Omladinskom domu za sve učesnike naučnog savjetovanja

 

21.07.2018 (SUBOTA)

10:00 – 12:30 h: Prijem i prihvat izlagača i uređenje izložbenih štandova
Domaćin: Nahdet Sulejmen (061/178-459)

12:00 – 13:00 h: Doček i prijem kulturno-umjetničkih društava
Domaćin: Mustafa Mustajbegović (063/994-889)

12:00 – 13:00 h: Doček i prijem gostiju
Smail Ibrahimpašić, Mehmed Beganović,
Edin Halilbašić, Fahrudin Sarvan

13:00 – 13:30 h: Obilazak proizvodnih kapaciteta Agro-biznis centra Tarevci.

13:30 – 14:00 h: Promocija Projekata: Izgradnja Etno-centra“ Tarevci,

Izgradnja Bosanske kuće u orijentalnom stilu u centru Tarevaca za smještaj Biblioteke, Umjetničke galerije i Muzeja ruralnog stvaralaštva.
Promocija Javnog poziva za doniranje i prikupljanje knjiga, umjetničkih slika, proizvoda kućne radinosti i ostalih artefakata za buduću Biblioteku, Umjetničku galeriju i Muzej ruralnog stvaralaštva.

14:00 – 15:00 h: Svečano otvaranje IX međunarodnog sajma ruralnog  stvaralaštva Tarevci 2018. godine.

16:00 – 20:00 h: Smotra kulturno – umjetničkih društava iz  Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske.

16:00 – 20:00 h: Petominutno predstavljanje svih izlagača na Sajmu.

16:00 – 20:00 h: Proglašenje pobjednika u aranžiranju izložbenih štandova, u kvalitetu  tradicionalnih autohtonih prehrambenih proizvoda i u kvalitetu ostalih  ruralnih proizvoda.

20:00 – 23:00 h: Narodno veselje uz nastup KUD „Ševko Avdić“ Tarevci.

Izložbeni štandovi će biti raspoređeni na platou centra Tarevaca.

Generalni pokrovitelj IX međunarodnog sajma ruralnog stvaralaštva Tarevci 2018. su:
– Ministarstvo za spoljnu trgovinu i ekonomske odnose BiH,
– Vlada Republike Srpske i
– Vlada Tuzlanskog kantona.

ORGANIZATORI SAJMA
– Opšta poljoprivredna zadruga “Tarevci” p.o. Tarevci
– Opština Modriča
– Nezavisni biro za razvoj Modriča/Gradačac
– Udruženje građana „ 4 T „ (Tradicija,Tolerancija,Talenat,Tarevci)
– Udruženje građana Povratak, posao i opstanak u modričkoj regiji

SUORGANIZATORI SAJMA
– Mjesna zajednica Tarevci
– Opština Vukosavlje
– Zadružni Savez Republike Srpske

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...