Home / NOVOSTI / HRONIKA / Na Dugoj Njivi održana Treća smotra folklora

Na Dugoj Njivi održana Treća smotra folklora

MODRIČA – Na Dugoj NJivi kod Modriče večeras je održana Treća smotra folklora, koju u okviru Ilindanskog sabora organizuju manastir na Dugoj Njivi i Kulturno-umjetničko društvo “Mladost” iz modričkog mjesta Krčevljani.

Predsjednik Kulturno-umjetničkog društva /KUD/ “Mladost” Slađana Ristić rekla je da je ovo treća godina da se igrom i pjesmom obilježava krsna slava manastira – Ilindan.

??????? - ????? ?????? ????????

Ristićeva je navela da su, osim KUD-a “Mladost”, kao domaćina manifestacije, učestvovala i društva “Zoran Tomušilović” iz Dugog Polja i “Trebava” iz Koprivne.

Starješina manastira otac Nektarije rekao je Srni da u susret krsnoj slavi 2. avgustu manastir otvori vrata za sve ljude dobre volje, a treću godinu su gosti i članove kulturno-umjetničkih društava.

– Narod se vjekovima, a tako je i na Trebavi i njenom centrlanom dijelu Dugoj Njivi, okupljao oko manistra i crkva – napomenuo je otac Nektarije.

On je ukazao na važnost da se sačuvaju narodni običaji, te napomenuo da su igra i pjesma dio kulture kojom se potvrđuje indentitet naroda i prostora na kome živi srpski narod.

Prema njegovim riječima, starješinstvo manastira će i ubuduće biti organizator i pomagati ovu manifestaciju.

??????? - ?????????? ?????

Na Dugoj Njivi se decenijama uoči Ilindana održava naorodni zbor kome prisustvuje više sotina Srba iz Modriče i susjednih opština.

Izvor: Glas Regije / SRNA

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Odličan start kviz ekipe „Svetosavci“ iz Modriče

Modriča, 30.01.2023. – Takmičari „Svetosavci“ iz JU Osnovne škole „Sveti Sava“ Modriča kako prethodne tri godine, tako i ove školske godine uzeli su učešće na međunarodnom kviz takmičenju „Nemanjići – ...