Home / NOVOSTI / HRONIKA / Modrički altletičari učesvovali na Beogradskom maratonu *(SLIKE+VIDEO)

Modrički altletičari učesvovali na Beogradskom maratonu *(SLIKE+VIDEO)

U nedjelju četrnaestog aprila održan je 32. Beogradski maratom. Među 8000 učesnika u maratonu i polumaratonu, kao i 20000 učesnika u trci zadovoljstva našla su se i tri Modričanina.
U najzahtjevnijoj olimpijskoj discipilini, nastaloj prema legendi o grčkom vojniku Filipidesu koji je trčao od grada Maratona do Atine kako bi javio da su Persijanci poraženi i nakon toga izdahnuo, naš grad su predstavljali članovi Atletsko rekreativnog kluba Modriča.
Svoj prvi maraton sa odličnim rezultatom istrčali su Žarko Jovanović i Ljubiša Lukić, dok je Danilo Vasiljević trčao svoj treći maraton.

Žarko Jovanović je istrčao svoj prvi maraton u vremenu 3:45:32., koji je sa nama podijelio svoje utiske.

„Za mene kao trkača rekreativca istrčati maraton je nešto što treba doživjeti. Prvi put sam trčao maraton i mogu reći da je osjećaj fenomenalan. Posebno mi je drago što sam ga istrčao ovdje u Beogradu pred domaćom publikom koja nas tokom cijele trke bodrila i davala snagu. Staza je bila odlična, vremenske prilike idealne tako da ni rezultat nije izostao. Organizatora bih pohvalio na odlično urađenom poslu i vidimo se iduće godine ponovo“, rekao je Jovanović za portal Modričainfo.

Profesor fizičkog vaspitanja Ljubiša Lukić završio je za 3:35:48 trku na 132. mjestu od oko hiljadu finišera. Naš sugrađanin je veoma emotivno doživio svoj prvi maraton i za naš portal je podijelio svoje utiske:

„Divan je osjećaj istrčati svoj maraton. Hvala Danilu što nas je pokrenuo da trčimo, uz njegovu pomoć i savjete istrčao sam svoj prvi maraton, a nadam se ne i posljednji. Uz neočekivane probleme prilikom trčanja, nakon prolaska kroz cilj nošen ogromnim emocijama zagrlio sam djevojku koja mi dodijelila medalju kao da mi je član porodice. Veoma sam srećan i ponosan. Hvala ti Beograde!“ dodao je Ljubiša.

Inače, Ljubiša je imao problema sa vidom između 21. i 32. kilometra kada mu se vidno polje veoma suzilo i mogao je da vidi samo par metara ispred sebe. Nakon 32. kilometra prebrodio je krizu i uspješno završio trku.

DANILO VASILJEVIĆ

„Izuzetno sam ponosan na Žarka i Ljubišu koji su poslije višemjesečnih treninga istrčali svoj prvi maraton odličnim rezultatima. Za razliku od prošlogodišnjeg maratona koji sam trčao sa velikim oprezom od mogućeg „udaranja u zid“, ove godine sam popravio svoje vrijeme za devet minuta i ispunio zacrtani cilj koji sam sebi postavio na početku priprema. Posebno me raduje činjenica da smo podstakli sugrađane da se počnu baviti sportom i da učestvuju na Drugoj uličnoj trci u Modriči, koja će se održati 29. juna. Žarku i meni je ovo bila provjera forme za Zermatt maraton na kome ćemo učestvovati 6. jula i sada nam predstoji nastavak priprema za trku u Švajcarskoj“, rekao je Danilo Vasiljević koji je istrčao trku rezultatom 3:29:14, koji predstavlja trenutno četrnaesto vrijeme u Bosni i Hercegovini za ovu godinu.

Maratonskom trkom koja se održava samo nekoliko sati pred ceremoniju zatvaranja Olimpijskih igara spušta se zavjesa na najmasovniji sportski događaj na planeti. Posebnost mu daje izuzetna fizička i mentalna zahtjevnost koja je na posebnom testu nakon 32. kilometra, za koji većina trkača kaže da je to tada bilo samo zagrijavanje, a od tog kilometra započinje prava borba sa samim sobom. Često se dešava da u posljednjih desetak kilometara usljed nedostatka energije, maratonci „udare u zid“ nakon čega dolazi do naglog pada brzine, a nerijetko i kolabiranja organizma.

Autor / foto: Danilo Vasiljević
Obrada: Modričainfo

 

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...