Home / NOVOSTI / HRONIKA / Modričanka Neda Simić osvojila prestižnu UNESCO nagradu koju će preuzeti u Japanu

Modričanka Neda Simić osvojila prestižnu UNESCO nagradu koju će preuzeti u Japanu

Jedna lijepa priča iz Modriče

Danas smo saznali da u Modriču stiže jedna veoma vrijedna međunarodna nagrada. Za tu nagradu zaslužna je Neda Simić, učenica osmog razreda Osnovne škole ,,Sveti Sava“ iz Modriče.
Naime , Neda je u saradnji sa svojom mentorkom, nastavnicom engleskog jezika Ivanom Božičković napisala sastav na temu „Učenje kroz prirodu“ a na osnovu objavljenog konkursa GOI Fondacije koja djeluje pri UNESCO. Nakon što je Neda napisala sastav a nastavnica Ivana pregledala, zajednički su ga poslale na adresu GOI fondacije. Kako same kažu, nisu imale prevelika očekivanja. Ali ovih dana obradovao ih je mejl u kojem se navodi da je Neda Simić iz Modriče u konkurenciji 15 441. učenika iz 155 zemalja osvojila prvo mjesto, te će predstavljati Bosnu i Hercegovinu, Republiku Srpsku, opštinu Modriča i svoju Osnovnu školu ,,Sveti Sava“ od 23.11. do 28.11.2017. godine u Tokiju .
Neda će u pratnji nastavnice Ivane preuzeti zasluženu nagradu i izlagati svoj esej na godišnjoj konvenciji u Tokiju.

KONKURS GOI FONDACIJE

Na zvaničnoj internet stranici najstudent.com našli smo dodatno obrazloženje ovog međunarodnog takmičenja, a između ostalon navode sledeće:
Ovogodišnja tema tradicionalnog međunarodnog takmičenja mladih u pisanju eseja koje zajednički organizuju „Goi Peace Foundation“ i Unesko u okviru Unesko programa Obrazovanje za održivi razvoj (ESD) je „Učenje od prirode“ („Learning from Nature“).
Takmičenje podržava Ministarsvo obrazovanja, kulture, sporta, nauke i tehnologije, Komisija Japana za saradnju sa Uneskom, Savez privatnih viših škola Japana, Ušrava za obrazovanja metropole Tokija, medijski javni servis NHK i medijska organizacija Nikei.
Za dobitnike prve nagrade biće organizovano uručivanje nagrade ministra obrazovanja u Tokiju 25. novembra 2017. godine, a organizator snosi troškove putovanja.

Tragom ove informacije stupili smo u kontakt sa Nedom Simić i njenom mentorkom, nastavnicom Ivanom Božičković te za portal modričainfo sa njima obavili kraći razgovor o navedenom takmičenju.

NASTAVNICA IVANA BOŽIČKOVIĆ

Nastavnice Ivana, prije svega da i Vama i Nedi čestitam na izvanrednom uspjehu. Možete li mi reći kako se stvorila ideja da učestvujete na konkursu?

– “Hvala na čestitkama, ali najveće zasluge za ovo prvo mjesto je na Nedi. Ideja se sama stvorila, pregledavajaću razne sajtove u kojima učenici imaju mogućnost da učestvuju sa svojim sastavima, naišla sam i na obavještenje u kojem Fondacija GOI iz Japana nudi nagrade za najbolje sastave. Predložila sam Nedi da učestvujemo jer poznavajaći njeno znanje engleskog jezika i izvrsnu sposobnost pismenog izražavanja na engleskom jeziku na traženu temu, znala sam da je ona prava učenica za to. Ona je odmah pristala. Neda je inače odgovorna po prirodi i brzo završava sastav i šaljemo ga na njihov mejl.”

Nedo tebi najveće čestitke. Je li bilo teško napisati sastav na engleskom jeziku?

–  “
Hvala puno na čestitkama. Ne mogu Vam reći da je bilo lako, ali kako sam već pisala slične sastave a i volim engleski jezik nije bilo ni toliko teško. Uz dobru mentorku kao što je nastavnica Ivana sve je izvodljivo. Ja sam napisala sastav, a nastavnica Ivana je pregledala te poslala na imejl adresu fondacije.”

Nakon slanja sastava kakva su bila očekivanja?

Nastavnica Ivana:
–  ”  Nismo imali nikakva očekivanja, bilo je važno učestvovati. Pretpostavljale smo da će biti veliki broj učesnika pa nismo očekivali bilo kakav uspjeh, a kamoli prvo mjesto.”

Neda dodaje:
–  “Nisam očekivala ništa, bilo mi je važno da razvijam i usavršavam engleski jezik kroz pisanje sastava.”

Kako ste Vi Ivana reagovale na vijest o ovome zaista velikom uspjehu?

–  “Pošto je sastav poslat sa moga ličnog mejla i odgovor je očekivano stigao meni. Prilikom otvaranja mejla ostala sam zatečena, doživjela sam šok pa sam nekoliko puta pročitala mejl. Nakon što sam pročitala mejl i vidjela da je Neda Simić osvojila prvo mjesto i put u Tokijo odmah sam je pozvala da je obavjestim.”

A kako si Nedo ti reagovala na ovu vijest?

–  “
Prvo nisam vjerovala, mislila sam da se nastavnica šali, ali kada je rekla da je to istina nisam znala šta da radim, suze su same krenule od sreće.”

Nakon što su se smirile emocije, nastavnica Ivana kontaktira na drugi mejl GOI fondacije da bi utvdila da se ne radi o nekoj šali ili eventualnoj prevari, ali dobija potvrdni odgovor da je sve tačno kako je navedeno u prvom mejlu. Troškove vize, puta i smještaja u Tokiju snosi sama GOI fondacija a tamo će se Neda u pratnji nastavnice Ivane predstaviti na konvenciji i sav svijet će znati da Neda dolazi iz Modriče, što treba da bude na ponos svakom Modričaninu.

Treba napomenuti da nastavnica Ivana Božičković već 9 godina radi u Osnovnoj školi ,,Sveti Sava“ kao nastavnica engleskog jezika. Više puta je učestvovala na sličnim takmičenjima. Na kraju se ispostavilo da znanje i upornost može da donese, evo recimo i ovakvu svjetsku slavu. Do sada nijedna zemlja iz okruženja nije osvojila ovu nagradu, a sada će svi čuti za naš mali grad.

Još jednom čestitamo Nedi Simić i nastavnici Ivani Božičković na ovom ogromnom uspjehu i želimo im sretan put u Tokio i ugodan povratak sa zasluženom nagradom u našu Modriču.

Razgovor vodio / autor: Mitar Kršić

Mitar Kršić

 

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...