Home / NOVOSTI / HRONIKA / MODRIČA: Vlada će podržati poljoprivrednu zadrugu “Tarevci”

MODRIČA: Vlada će podržati poljoprivrednu zadrugu “Tarevci”

MODRIČA – Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Stevo Mirjanić istakao je danas da će Vlada Republike Srpske podržati Opštu poljoprivrednu zadrugu “Tarevci” kod Modriče, koja je ove godine otkupila i preradila 40 tona voća i predstavlja odličan primjer za druga područja i zadruge u Srpskoj.

On je naglasio da zadruga “Tarevci” zaslužuje pažnju jer su njeno osnivanje inicirali mještani tog povratničkog naselja i tako napravili simbiozu između proizvođača i prerađivača, te zajedničkim snagama grade perspektivu koja će dobijati na značaju kada dovrše fabriku i razviju paletu proizvoda.

Mirjanić će nakon posjete zadruzi u Tarevcima podsjetio da se prije nekoliko godina rodila ideja da se formira zadruga koja će biti većim dijelom orijentisana na preradu sirovina sa ovog područja.

– Tada smo zajedno sa načelnikom Modriče Mladenom Krekićem bili u posjeti Tarevcima, razmotrili njihov program i Vlada Srpske je preko ovog ministarstva pomogla da se uđe urealizaicju projekta – rekao je novinarima Mirjanić.

On je naglasio da je danas vidio obrise dobre prerade sirovina, prije svega, voća, prevashodno šljive, u nekoliko proizvoda koji imaju i imaće tražnju na tržištu.

Mirjanić je naveo da prema podacima Ministarstva u Republici Srpskoj ima nekoliko zadruga koje organizuju i proizvodnju i preradu, ima aktivno registrovanih 80 zadruga od kojih je veći broj u stečaju, a 45 je novih koje dobro posluju.

Direktor zadruge “Tarevci” Nahdet Sulejmen rekao je da je ove godine zadruga otkupila i preradila 40 tona voća, te da je početkom godine instalisana nova sušara dnevnog kapaciteta pet do sedam tona.

On je istakao da će naredne godine, kada se postigne puni kapacitet sušare moći otkupiti i 200 do 300 tona šljive, koja je osnovna sirovina u procesu rada Zadruge.

– Zadruga, koja je počela sa radom 2004. godine ima tri zaposlena radnika, a sarađuje sa 130 kooperanata – rekao je Sulejmen i napomenuo da Zadruga ima podršku Vlade Repbulike Srpske i Federacije BiH.

Zadrugu je sa Mirjanićem posjetio i načelnik Modriče Mladen Krekić.

Izvor: Opštinska uprava Modriča

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...