Home / NOVOSTI / HRONIKA / MODRIČA: Uručeni novogodišnji i božićni paketi za štićenike Sigurne kuće

MODRIČA: Uručeni novogodišnji i božićni paketi za štićenike Sigurne kuće

MODRIČA – Pomoćnik ministra porodice, omladine i sporta Republike Srpske Bosiljka Bošnjak uručila je danas u Modriči novogodišnje i božićne pakete za sedam štićenika Sigurne kuće.

– Predstavnici ministarstva tradicionalno povodom novogodišnjih i božićnih praznika posjete sigurne kuće u Republici Srpskoj gdje štićenicima uruče pokloni, te uputi podrška Vlade Republike Srpske i resornog ministarstva – rekla je Bošnjakova.

Ona je istakla da je u sigurnim kućama u Modriči, Banjaluci i Bijeljini u protekla tri mjeseca pružena podrška za 51 lice, žrtve nasilja u porodici.

– Iz godine u godinu raste svijest ljudi o potrebi prijavljivanja nasilja u porodici, kao i osjećaj žrtava za sigurno sklanjanje od nasilnika zbog čega raste broj zahtjeva za ovaj vid zaštite i oporavka od nasilja u porodici – rekla je pomoćnik ministra porodice, omladine i sporta.

Ona je napomenula da boravak u sigurnoj kući traje maksimalno šest mjeseci, a u složenijim situacijama može se produžiti za još šest mjeseci.

Bošnjakova smatra da bi za ovaj period, koji finansira Vlada Republike Srpske i dijelom lokalne zajednice u Srpskoj, žrtve trebalo da se oporave i budu osposobljene za nastavak normalnog življenja.

Voditelj sigurne kuće u Modriči Biljana Đukić rekla je da je za tri mjeseca ova ustanova, koja pokriva opštine regije Doboj, zbrinula 23 žrtve nasilja u porodici.

– Trenutno u ovoj kući boravi sedmoro djece bez roditeljskog staranja – navela je Đukićeva.

Ona je napomenula da je saradnja sa Vladom Repbulike Srpske i resornim ministarstvom dobra, kao i sa lokalnim zajednicama u regiji Doboj, uz čiju podršku su poboljšani uslovi boravka i rada sa žrtvama porodičnog nasilja.

Sigurna kuća u Modriči osnovana je prije 17 godina, a prije tri godine sa radom je počeo i Muški centar.

Izvor: Glas Regije / SRNA

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...