Home / NOVOSTI / HRONIKA / MODRIČA: U svim hramovima služene vaskršnje liturgije

MODRIČA: U svim hramovima služene vaskršnje liturgije

MODRIČA – U svim pravoslavnim hramovima na području opštine Modriča jutros su uz prisustva velikog broja vjernika služene vaskršnje liturgije, čime je počelo obilježavanje najvećeg hrišćanskog praznika Vaskrsa

Sa svih hramova u 5.00 časova oglasila su se zvona koja su, nakon Velikog petka i Velike subote, kada su vjernici na molitvu pozivani udaranjem drvenim čekićem u dasku, označila početak vaskršnje liturgije i dan Hristovog vaskrsenja.

Liturgiju u Crkvi Uspenja Presvete Bogorodice u Modriči služili su jereji Stamenko Stanković i Siniša Lazić.

Svečanoj liturgiji prethodilo je obnošenje oko crkve i unošenje u hram Plaštanice koja je na Veliki petak iznesena iz oltara da bi je vjernici cjelivali.

Po završetku liturgije brojni vjernici, želeći da se pričeste na Vaskrs, primili su Svetu tajnu pričešća.

Модрича - ВаскрсSvečanim pozdravom “Hristos vaskrse – Vaistinu vaskrse!”, jerej Lazić je čestitao praznik nad praznicima, dan Hristovog vaskrsenja, nakon čega je pročitao Poslanicu NJegove svetosti patrijarha srpskog Irineja.

Obilježavanje Vaskrsa večeras će biti nastavljeno Pashalnim večernjim, bogosluženjem koje karakteriše čitanje Jevanđelja na više svjetskih jezika, koje će u Hramu Presvete bogorodice u Modriči služiti 20 sveštenika Arhijerejskog namjesništva modričko-gradačačkog.

Nakon Pashalnog bogoslušenja, u organizaciji Svetosavske omladinske zajednice i sveštenstva, u Svetosavskom domu biće održana četvrta po redu “Tucijada”, takmičenje u tucanju vaskršnjim jajima.

Izvor: Glas regije / SRNA

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Omiljena ljetna poslastica: po čemu se razlikuju „gelato“ i sladoled?

Pronađite najpopularnije brendove ekskluzivno u Tropic i mojMarket trgovinama Iako Italijani riječ „gelato“ koriste za opisivanje sladoleda, u mnogim drugim zemljama, naročito onim sa engleskog govornog područja, ta dva pojma ...