Home / NOVOSTI / HRONIKA / MODRIČA: OBILJEŽEN SVJETSKI DAN AIDS-a *(FOTO)

MODRIČA: OBILJEŽEN SVJETSKI DAN AIDS-a *(FOTO)

MODRIČA, 01.12.2018. – U Modriči je prigodnim aktivnostima obilježen Svjetski dan AIDS-a. Na inicijativu Svjetske zdravstvene organizacije 1988. godine ustanovljen je Svjetski dan AIDS-a.
Tim povodom Tatjana Mirković je za portal modričainfo dostavila informaciju i slike, a istu prenosimo u cjelosti:

SVJETSKI DAN AIDS-a

Ove godine obilježavamo mali jubilej, naime, prije 30 godina tačnije 1988.god. na inicijativu Svjetske zdravstvene organizacije ustanovljen je Svjetski dan AIDS-a.
Prvi slučaj AIDS-a zabilježen je davne 1981. Godine. Od tada, preko 80 miliona ljudi je zaraženo virusom HlV-a, a oko 36 miliona je izgubilo bitku. Najveći broj smrtnih slučajeva se odnosi na period prije 1996. od kada se pojavljuju antiretroviralni lijekovi- ART. Sa pojavom antiretroviralnih lijekova broj smrtnih slučajeva se značajno smanjio (za 42% u periodu od 2004. do 2014.) Život sa HlV-om postaje kao i život sa drugim hroničnim oboljenjima (visokim pritiskom, dijabetesom, sterilitetom), sa očekivanim životnim vijekom kao i kod potpuno zdrave osobe. Ono s čime se sada suočavaju osobe koje žive sa HlV-om jeste stigma i odbacivanje. Jedini razlog stigme je neznanje i neinformisanost o najnovijim dostignućima u liječenju HlV-a. Jedini način da se kao društveno odgovorne osobe borimo protiv stigme, jeste edukacija stanovništva.
Svjetski dan AIDS-a se obilježava 01.12.2018., a mi ćemo ga danas obilježiti u skladu sa Omladinskom politikom Opštine Modrica u saradnji sa:
– Crvenim krstom Modriča,
– Domom zdravlja Modriča i
– Udruženjem dijabetičara Modriča-DijabetModriča.
Na početku će dr Mladen Stajić održati kratko predavanje o AIDS-u. Zatim će svi prisutni ispuniti test o prisustvu i stepenu izraženosti predrasuda prema osobama koje žive sa HlV-om. Na kraju ćemo imati interaktivne radionice.

Tatjana Mirković

Informacija i slike: Tatjana Mirković
Obrada: Zlatko Huravik / modričainfo

 

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...