Home / NOVOSTI / MODRIČA / Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede obišao uništeni nasip na rijeci Bosni

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede obišao uništeni nasip na rijeci Bosni

Povodom saniranja šteta koje su nastale u proteklim poplavama, 23. maja, opštinu Modriča  posjetio je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Stevo Mirjanić. Ministar Mirjanić je sa načelnikom opštine Mladenom Krekićem razgovarao o aktivnostima koje se trebaju preduzimati na saniranju nastalih šteta. Razgovarali su o nabavci stočne hrane za poljoprivredna gazdinstva. Razlog posjete je i nasip u MZ Modriča 4 koji je oštećen i trenutno je 530 domaćinstava u naselju Dobor nezaštićeno u slučaju porasta nivoa rijeke Bosne.

Ministar Mirjanić je tokom obilaska probijenog nasipa rekao da se on mora popraviti i izgraditi pod hitno. „Prije nekoliko dana bili smo ovdje, tačnije 15. maja i vidjeli da je ovo sve bilo poplavljeno. U međuvremenu smo razmijenili mnogo informacija i naše ekipe su bile na terenu radi sagledavanja šta se treba uraditi da se ovo više ne dešava. Ovaj nasip treba napraviti pod hitno, ne samo da bi se spasile ove  kuće, nego i imovina nizvodno od ovog dijela. S druge strane treba pod hitno preduzeti mjere da se ostali dio hidromelioracionog sistema, koji se odnosi na područje opštine Modriča stavi potpuno u funkciju. Opština čini velike napore i sve do sad što je učinila je bilo lavovski, odlično su to napravili da bi zaštitili dobra i ljude. Sad kada se voda povukla treba povlačiti prave poteze i ići u pravcu da se ostvare ona rješenja koja su trajna za buduće vrijeme. Ja se nadam da ćemo vrlo brzo doći ovdje na ovaj nasip i konstatovati kako je ovo urađeno kako valja. Prikupljanje stočne hrane dosta dobro funkcioniše. Opštine moraju da se jave i da pošalju svoje potrebe, odmah se djeluje i već stočna hrana kreće prema mnogim destinacijama i mislim da smo na dobrom putu da zatvorimo sve te potrebe,“ izjavio je ministrar Mirjanić.

„Zahvaljujem se ministru i njegovom pomoćniku koji su došli u Modriču i da vidimo šta je to šta se može sanirati. Govorili smo i o stočnoj hrani za koju je opština već poslala  zahtjev, o zaprašivanju komaraca koje će biti za dan ili dva u svim gradovima i opštinama koje su poplavljene. Naravno da smo govorili i o ovom nasipu, kako da zaštitimo 530 domaćinstava koji su ispred nas ovdje, to nam je prioritet pored svega ostalog. Zato i jesmo došli ovdje. Zadovoljan sam što smo dogovorili da se kao prioritet radi ovaj nasip i to da sad probamo bar privremeno zaštititi a kasnije ući u jednu drugu fazu kompletne zaštite koja bi trebala u ovoj godini da bude. Mi smo sada dobrim dijelom neobezbjeđeni, ne znamo šta će se dešavati u narednom periodu. Ovo je faza kada ovo sve treba sanirati i čini mi se da  pored dobre volje postoji i spremnost Ministarstva za poljoprivredu da apsolutno se založi za ovo o čemu sad govorimo. Nasip smo pravili za talas 5.35m, kasnije povećan na 5.75m a talas u ovim poplavama je bio 7.5 do 8m za što mi nismo mogli napraviti zaštitu,“ izjavio je načelnik Krekić.

Danas je nastavljena dezinfekcija u Miloševcu – naselju Poloj, a narednih dana obaviće se dezinfekcija stambenih objekata u drugim poplavljenim naseljima i ulicama u gradu. Nekoliko mašina je utovaralo i odvozilo krupni odpad. Pored vozila iz Modriče tu je bilo i vozilo iz Laktaša,  kaja su ponuđena kao pomoć za odvoz krupnog odpada. Crveni krst je pripremao hranu za stanovnike poplavljenih područja, a i danas je radio veliki broj volontera i omladine kako u Crvenom krstu tako i kod građana koji su bili poplavljeni. Komisije za popis uništene imovine su radile na terenu u Vranjaku, Koprivni, Miloševcu i Modriči. Danas je sa radom započela i Komisija za popis uništene imovine privrednih subjekata. Sutra komisije nastavljaju rad na terenu, formirano je još nekoliko komisija koje će se priključiti komisijama u Višnjiku-Dobor imajući u vidu da je potrebno obići preko 500 objekata i popisati. Sutra će započeti rad na terenu i Komisija za popis klizišta, oštećenih puteva i propusta.

Izvor: Zvanična prezentacija administrativne službe opštine Modriča (link)

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...