Home / NOVOSTI / HRONIKA / Logoraši iz Posavine otišli u Sarajevo na izricanje kazne Toliću

Logoraši iz Posavine otišli u Sarajevo na izricanje kazne Toliću

MODRIČA – Predsjednici udruženja logoraša iz Modriče i Broda Vlado Dragojlović i Ane Mihajlov izrazili su nadu da će Sud za ratne zločine BiH danas izreći osuđujuću presudu Josipu Toliću, optuženom za ratne zločine počinjene nad srpskim civilnim stanovništvom u Odžaku i Brodu 1992. godine.

Dragojlović i Mihajlov jutros su sa predstavnicima udruženja logoraša Modriče, Broda, Šamca i Vukosavlja i oko 30 bivših logoraša iz ovih opština otputovali u Sarajevo na izricanje prvostepene presuda Toliću.

– Tolić je u procesu koji je trajao godinu dana pomenuo veliki broj lica koja su sa njim učestvovala u gotovo svim događajima zbog čega se može očekivati da nakon njegovog procesa, budu procesuirani i mnogi osumnjičeni pripadnici HVO i regularne vojske Republike Hrtvatske – rekao je Mihajlov.

On je istakao da je, prvi put, organizovan odlazak u Sarajevo zbog velikog interesovanja logoraša, od kojih su većina bili svjedoci u procesu protiv Tolića u Sudu za ratne zločine BiH.

Dragojlović je napomeno da se za ratni zločin nad više od 3.000 srpskih civila u opštinama na prostoru Posavine, sumnjiči oko 400 Hrvata i Bošnjaka, pripadnika HVO i Vojske Hrvatske.

Tolić je optužen da je od maja do oktobra 1992. godine učestvovao u zlostavljanju civila koji su bili zatvoreni u Osnovnoj školi i tvornici “Strolit” u Odžaku, te u skladištu građevinskog materijala i Srednjoškolskom centru “Fric Pavlik” u Brodu.

Prema optužnici Tužilaštva BiH, Tolić je ove zločine počinio kao pripadnik 102. odžačke brigade Hrvatskog vijeća odbrane.

Suđenje je počelo u novembru 2013. godine.

Izvor:  Glas Regije / SRNA

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...