Home / NOVOSTI / HRONIKA / Kod manastira Udrim 29. avgusta postavlja se spomen ploča nestalim na ozrensko vozućkom ratištu *(FOTO)

Kod manastira Udrim 29. avgusta postavlja se spomen ploča nestalim na ozrensko vozućkom ratištu *(FOTO)

Zavičajno udruženje Gostovićana je vrlo aktivno udruženje koje djeluje na ovim prostorima a u Modriči su posebno se istakli raznim manifestacijama na području MZ Modriča 5 gdje i živi veliki broj izbjeglih sa tog područja.
Na svojoj FB stranici “Zavičajno udruženje Gostovićana” redovno objavljuju tekstove i slike sa svojih akcija, tako da smo tim tragom stupili sa njima u kontakt, te u dogovoru sa njima postavljamo njihove zadnje objave sa slikama  i najave aktivnosti, naravno, u cjelosti.

SPOMEN OBILJEŽJE MUČENIM I UMORENIM U GOSTOVIĆU

Naredne sedmice, u utorak 29. avgusta, okupićenmo se ponovo u Gostoviću kako bi kod naše svetinje, razrušenog manastira Udrim postavili spomen obilježje svirepo mučenim i ubijenim pripadnicima VRS i civilima od strane neprijatelja, pripadnika zloglasnog odreda “El mudžahid”.
Kod manastira Udrim bio je upravo njihov logor i baza iz koje su kretali u pohode na srpska naselja i krajeve, dovodili i ritualno ubijali naše sunarodnike. Tjerali ih zavezane lancima i žicom jedan za drugog da se penju uz stijene iz rijeke Gostović na brdo. Kada bi jedan se okliznuo i pao, svjedočili su rijetki preživjeli iz tog mudžahedinskog pakla u Gostoviću, za njim bi svi popadali i survali se u rijeku.

ZLOČINI MUDŽAHEDINA NA VOZUČKOM RATIŠTU

U znak poštovanja za umorene, pobijene i one čiji posmrtni ostaci još nisu pronađeni podižemo spomen obeležje. Protojerej Zoran Živković služiće Svetu liturgiju i parastos, zapalićemo sveće i položiti venac i cveće na mestu podizanja spomen obeležja.
Pozivamo Vas koji ste u mogućnosti da sa nama dođete na 12. kilometar kod manastira Udrim i date svoj doprinos očuvanju tradicije naroda Gostovićkog kraja i događaja koji su obilježili njegovu noviju istoriju.
Kao što ste već upoznati, Zavičajno udruženje Gostovićana se trudi da pokrene aktivnosti na obnovi manastira Udrim, učinili smo i činimo koliko možemo da sredimo groblje i prostor oko crkve Sveti Nikola, sagradimo i nadstrešnicu za ugodnija okupljanja. U planu je da se izgradi rasvjeta, da se osvijetli naša crkva. Sebi smo dali u zadatak kao udruženje, ali to ne možemo bez vas svih naših Gostovićana. Da svako na svoj način, kada i koliko može, da svoj doprinos. To je naš dug prema 90 poginulih Gostovićana u proteklom otadžbinskom ratu. Za sravnjena 22 srpska naselja u rejonu Gostovića kod Zavidovića i protjeranih tri i po hiljade Srba.


KALENDAR PREDSTOJEĆIH DOGAĐAJA

Osim skorog obeležavanja Velike Gospojine (ned.-pon.) kod manastira Sveti Nikola na Ozrenu, još je događaja na koje, onima kojima je do tradicije i u mogućnosti su ispratiti ih, podsjećamo.
Na 12. kilometru u opštini Zavidovići (FBiH) uz rijeku Gostovići u neposrednoj blizini manastira Udrim 29. avgusta (utorak) biće otkriveno i osveštano spomen obeležje mučenim i ubijenim pripadnicima VRS i civilima nakog pada Vozuće i dijela Ozrena u jesen 1995. godine. Služiće se Sveta liturgija i položiti venci i cveće na spomen obeležje.
U krugu manastira Sveti Nikola u opštini Petrovo 30. avgusta (srijeda) je centralno obeležavanje Međunarodnog dana nestalih za RS, nakon Svete liturgije položiće se venci i cveće na Spomen krstu.
U Stogu u opštini Zavidovići (FBiH) će 2. septembra (subota) biti održana tradicionalna ‘Beglučka molitva’, uz verski obred u crkvi ”Sv. Vel. Georgija” predviđeno je uobičajeno druženje uz prigodan program.
Na planinskom vrhu Kraljica 7. septembra (četvrtak) održaće se Sveta liturgija i pomen za nastradale u bombardovanju NATO snaga releja ”Kraljica”, položiti venci i cveće.
Jubilarni 10. marš ”Stazom egzodusa”održaće se i ove godine 10. septembra (nedelja), okupljanjem i davanjem blagosova učesnicima u crkvi ”Presvete Trojice” u Tumarama opština Lukavac (FBiH). Sa tog mjesta oni će krenuti u 8 časova preko Ozrena i spustiti se u Stog, opština Zavidovići (FBiH), gdje će se u popodnevnim časovima kod crkve ”Svetog Georgija” održati Sveta liturgija i položiti venci i cveće kraj Spomen krsta u krugu crkve.

Tekst i slike: FB Zavičajno udruženje Gostovićana
Obrada: modričainfo / Zlatko Huravik

 

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

U Modriči obilježen Međunarodni dan gluvih i nagluvih lica *(FOTO+VIDEO)

Dana 23, septembra 2023. godine u SKC Modriča održan je skup povodom Međunarodnog dana gluvih i nagluvih lica. U prisustvu većeg broja članova modričkog Udruženja gluvih i nagluvih i gostiju ...