Home / NOVOSTI / HRONIKA / Crkva Uspenja Presvete Bogorodice u Modriči obilježila krsnu slavu *(FOTO)

Crkva Uspenja Presvete Bogorodice u Modriči obilježila krsnu slavu *(FOTO)

MODRIČA – Lomljenjem slavskog kolača i slavskim ručkom u Modriči su danas sveštenstvo Crkve Uspenja Presvete Bogorodice, vjernici i predstavnici lokalne vlasti obilježili praznik Veliku Gospojinu, krsnu slavu ovog parohijskog hrama.

Starješina ove crkve jerej Goran Panjkov rekao je da je Uspenje Presvete Bogorodice jedan od najvećih hrišćanskih praznika posvećen Bogomajci i njenom uspenju na nebo, gdje se sa Hristom, sinom svojim, moli za sva sagrješenja ljudskog roda.

– Vjernici i građani Modriče posebno slave Uspenje Presvete Borodice kojem je posvećena crkva u centru grada – rekao je Panjkov.

On je naglasio da je gradnja jednobrodnog hrama započeta 10. maja 1914. godine. Temelje je osveštao mitropolit dabrobosanski Petar /Zimonjić/ 28. juna 1914. Hram je osveštan 1921. godine.

– Hram su zapalili muslimani u maju 1992. godine, tokom posljednjeg odbrambeno-otadžbinskog rata i tada su ostali čitavi samo zidovi. Obnovljen je u potpunosti. Obnovljeni hram je osveštao episkop zvorničko-tuzlanski Vasilije 26. oktobra 1997. godine – rekao je Panjkov Srni.

Svetu liturgiju, uz sasluženje velikog broja sveštenika iz Modriče, služio je arhimandrit Nektarije, starješina Manstira Duga Njiva kod Modriče.

Slavskom ručku u Svetosavskom domu prisuvovao je Mladen Krekić, načelnik opštine sa saradnicima, predstavnici privrednih preduzeća, organizicja i ustanova u Modriči, više stotina vjernika i ovogodišnji kum slave Slobodan Savić. Ljubica Ristić danas je izabrana za kumu slave za narednu godinu.

Izvor: Glas Regije / SRNA

Album slika koji slijedi nije u sklopu prednjeg priloga, ali ga dodajemo kao dopunu informacije.
Foto i video: Studio MDINFO PRODUKCIJA s.p. Modriča – modričainfo / Zlatko Huravik

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...